Greșeala fatală pe care o fac mii de români! Pericolul la care se expun cei care merg la sală

11 feb. 2020
Greșeala fatală pe care o fac mii de români! Pericolul la care se expun cei care merg la sală

Mii de români merg la sală ca să-și antreneze musculatura, să slăbească și să-și mențină corpul în formă, însă mulți dintre ei se expun unui pericol care le poate fi chiar fatal. Pentru prima dată în România, s-a vorbit despre cât de grav este consumul de steroizi. 

În România, consumul de steroizi şi hormoni de creştere a atins un nivel îngrijorător şi din cauza faptului că traficul și comercializarea acestor substanţe nu este incriminat de lege.

Pierderea ireversibilă a părului, acneea, impotenţa, infertilitatea sau anxietatea sunt printre efectele negative minore ale consumului de steroizi şi hormoni de creştere, dar se poate ajunge şi la tumori hepatice, paranoia, hepatită, sau chiar deces. O realitate des întâlnită în sălile de forţă din România, mai ales în rândul tinerilor, ale cărei efecte, de cele mai multe ori ireversibile, autorităţile încearcă să le diminueze.

„Sportivii români sunt pregătiţi pe bani publici şi unii iau hormoni de creştere şi steroizi, iar pe plan mondial nu există persoană care să nu fi avut efecte medicale ireversibile. Asta în funcţie de cantitate şi perioada de timp în care au consumat. Şi anume, impotenţa la bărbaţi, acnee, probleme grave de piele, am cunoştinţe care nu mai pot merge nici măcar la piscină, şi-a pierdut iubita şi aşa mai departe.

Sunt femei care nasc copii cu malformaţii

Apar cancere şi tumori pentru care statul român cheltuie ulterior bani mulţi pentru tratament. Avem cazuri de deces cu dovezi, au făcut infarct, unii aveau atât de gros sângele încât nu puteau să îl scoată, sunt femei care nasc copii cu malformaţii sau nu rămân însărcinate. Şi în aceste condiţii sunt părinţi care îşi lasă copiii să meargă la sala de forţă pentru că sunt bucuroşi că nu mai stau în baruri, şi acolo cel care are sala îşi bate joc de ei”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Cristian Balaj.

„Bună ziua. Ce părere aveţi despre steroizi? Eu am 1,85 m şi doar 65 de kg la cei 19 ani până în prezent. Fac sală de trei luni şi mi-am pus în cap să ‘bag nişte stero’. M-am gândit să ţin o cură cu anapolon 50 de cinci săptămâni în care în primele cinci zile să iau câte o pastilă, iar apoi până la ziua 35 câte două.

Îmi puteţi spune ce aş putea lua pentru a nu pierde foarte mult din ceea ce câştig ‘necinstit’? Adică un alt steroid care să diminueze efectele pierderii apei din organism sau orice altceva care ajută, cu condiţia să fie administrat oral. A mai încercat cineva un ciclu cu anapolon 50? Cum a ieşit? Ştiţi voi vreo altă cură mai prolifică? Nu vreau avertismente!!!”.

Acesta era mesajul unui tânăr român de 19 ani, postat cu 8 ani în urmă, şi, dacă a ajuns să-şi pună ideile în practică şi să fie un consumator frecvent, acum, cel mai probabil se confruntă deja cu acnee, dureri de cap, diaree, voma, căderea părului, îngălbenirea ochilor şi unghiilor, asta dacă cumva are deja cancer hepatic, substanţa căutată de el fiind extrem de toxică pentru ficat.