Avertisment! După ce o să vedeți imaginile de mai jos, care arată cum se fac de fapt crenvurștii, s-ar putea să nu mai vreți să cumpărați niciodată acest produs. Dacă totuși considerați că țineți la sănătatea voastră și vreți să aflați care sunt alimentele care vă pot face cu adevărat rău, vă invităm să parcurgeți imaginile de mai jos.
Cu toate că de multe ori sunt delicioși și transformă un banal mic-dejun în ceva special, se pare că producția acestor mezeluri este una șocantă. Procesul de producție este unul relativ simplu, dar cu un mare impact. Astfel, atunci când vine vorba de conținut aceștia sunt produși în cele mai multe cazuri din cele mai slabe calitativ bucăți de carne de porc, vită sau pui. Acestea sunt puse într-un malaxor uriaș, acolo unde sunt tocate până se transformă într-o pastă mâzgoasă. Ulterior, aceasta se amestecă cu apă, amidon, sare și sirop de porumb. Într-un final, compoziția se amestecă până devine omogenă, ca apoi conținutul să fie turnat în membrane comestibile și lăsat la afumat. Într-un final aceștia sunt acoperiți cu apă rece și sare, iar la final sunt scoși din înveliș și ambalați.
Chiar dacă nu este o noutate, crenvurştii şi parizerul sunt considerate cele mai nesănătoase și ieftine mezeluri de pe piață. Ultimele studii efectuate de Institutului de Cercetări Alimentare spune că aceste produse au până la 40% grăsime, fiind realizate din carne dezosată mecanic. Mai mult, aceste produse mai au în compoziție şi nitritul și nitratul de sodiu, E250 şi E251, folosit în special pentru da mezelurilor o culoarea rozalie.
„Această tocătură din resturi de tot felul, precum tendoanele, are proteine de slabă calitate. În unele ţări europene, ea nu poate fi folosită decât în fabrică în care a fost produsă, nu poate fi congelată şi trimisă din loc în loc aşa cum se întâmplă în România. Pot duce însă la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene”, explica acum ceva timp profesorul Mencinicopschi.