Grijă mare cu carnea la grătar! Poate conduce la cancer dacă o preparați în acest mod

19 mai 2020
Grijă mare cu carnea la grătar! Poate conduce la cancer dacă o preparați în acest mod

Friptura la grătar este una dintre favoritele românilor și chiar și în perioadă de pandemie, românii au ales să prepare carnea în acest mod. Puțini știu, însă că studiile realizate de cercetători în ultimii 20 de ani arată că aceasta ar putea crește riscul de cancer pancreatic, colorectal si de prostată, dacă este afumată sau prea arsă, conform Time.

Cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt au concluzionat, într-un studiu pe care l-au publicat că “majoritatea acestor studii au demonstrat ca un consum ridicat de carne bine facuta si expunere mare la substante cancerigene asociate carnii, in special aminele heterociclice, cresc riscul cancerului la oameni.”

Aminele heterociclice sunt un tip de compuși chimici care iau naștere în carnea rosie gatită, dar și cea de pasăre și pește, doar că la un nivel mult mai mic, conform unui studiu publicat in jurnalul Chemical Research in Toxicology.

Alte substanțe toxice

O alta clasa de substante, hidrocarburi aromatici policiclici, se pare ca are legatura cu cancerul. “Hidrocarburii aromatici policiclici se formeaza atunci cand grasimea si zeama de la carnea gatita pe gratar deasupra unei suprafete incalzite sau deasupra focului se scurg pe suprafata sau in foc, ceea ce cauzeaza flacari si fum,” potrivit Institutului National de Cancer din SUA. “Acel fum contine hidrocarburi aromatici policiclici ce se prind de suprafata carnii”. Si in cazul in care carnea nu e carbonizata sau gatita la temperaturi foarte mari, afumarea carnii ar putea creste nivelul de hidrocarburi aromatici policiclici.

Ambele substante sunt metabolizate de enzime din corp si acest proces poate afecta ADN-ul ce contribuie la dezvoltarea cancerului, potrivit lui Robert Turesky, expert in cauzele cancerului din cadrul Universitatii Minnesota, scrie Time.

“Nivelul de amine heterociclice ce se formeaza in carnea gatita poate varia si de 100 de ori, in functie de tipul de carne, metoda, temperatura si durata gatitului,” a declarat Turesky, conform Digi World. “În general, cea mai mare concentratie de amine heterociclice se gaseste in carnea bine facuta si in carnea arsa, asa cum se intampla cand o prepari la gratar sau coci la foc.”