Harta Uniunii Europene se schimbă în curând! Noi state aderă la UE

24 mart. 2020
Harta Uniunii Europene se schimbă în curând! Noi state aderă la UE

Ultima oră! Harta Uniunii Europene urmează să se modifice în curând. Proiect important pe masa oficialilor UE, care sunt pregătiţi să reînceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. Ultimele date oficiale arată unn proiect de decizie unanim al celor 27 de ţări membre al familiei europene. Până acum, încercările celor două ţări au fost distruse după ce ţări precum Franţa şi Olanda au refuzat să le primească.

Harta UE se schimbă

Până în prezent, cele două ţări balcanice, Albania şi Macedonia de Nord, au încercat de mai multe ori să adere, însă mereu, Franţa şi Olanda au refuzat, pe motive importante, cum ar fi evoluţia lor în materie de democraţie şi de combatere a corupţiei. Cu toate că există o anumită teamă ca UE să accepte membrii noi într-o perioadă în care coeziunea blocului comunitar este deja afectată de Brexit. Conform Reuters, citat de Agerpres, proiectul privind aderarea celor două state urmează să fie finalizat în această săptămână. Cu toate acestea, Parisul şi Haga şi-au atenuat obiecţiile în ultimele zile, iar procesul s-a accelerat în pofida faptului că Europa a devenit după China focarul principal al pandemiei de coronavirus pe plan mondial în această lună.

Grecia s-a alăturat în ultimul moment

Şocant este faptul că înainte de weekend, Grecia nu se alăturase acestei decizii, care necesită unanimitatea tuturor membrilor UE, însă surse diplomatice au declarat că Atena şi-a dat în cele din urmă acordul după ce ultimul proiect include formulări mai ferme cu privire protecţia minorităţilor naţionale în Albania. Astfel, în cazul în care nicio ţară nu se va opune, decizia va fi aprobată oficial la jumătatea săptămânii, au adăugat sursele citate de Reuters, lucru ca va duce la extinderea UE în Balcani.