În plină pandemie, Israelul se pregătește de război! Ce teritoriu vor să anexeze. Anunțul lui Benjamin Netanyahu

18 mai 2020
În plină pandemie, Israelul se pregătește de război! Ce teritoriu vor să anexeze. Anunțul lui Benjamin Netanyahu

Pandemia nu a stricat foarte mult planurile premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care nu a renunțat la planurile lui mai vechi. Acesta a spus în fața Parlamentului său că este momentul pentru anexarea unei părți din Cisiordania. Afirmațiile au venit în cadrul adunării reunite a parlamentarilor pentru a da un vot de încredere în guvernul de uniune națională cu formațiunea lui Benny Gantz, conform France Presse, citată de agerpres.ro.

„Iată adevărul: aceste teritorii sunt acolo unde poporul evreu s-a născut şi s-a dezvoltat. Este timpul să aplicăm legea israeliană şi să scriem un capitol glorios în istoria sionismului”, a transmis Netanyahu.

Acordul de putere dintre Netanyahu și Gantz presupune o strategie pentru aplicarea proiectului de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian. Acesta ar urma să fie luat în considerare începând cu 1 iulie. Totuși, proiectul a fost respins de către palestinieni. Motivul principal este dorința de anexare a Văii Iordanului și a coloniilor israeliene Cisiordania de către Israel. Zona Cisiordaniei este un teritoriu palestinian pe care l-a ocupat statul israelian încă din 1967.

Declarații fierbinți în fața Parlamentului

„Ultimii zece ani au fost urmați de o creștere a coloniilor israeliene cu 50%, depășind 450.000 de persoane, care trăiesc alături de peste 2.7 milioane de palestinieni în mod conflictual.

Adevărul este că sute de mii de rezidenţi din Iudeea-Samaria vor rămâne pentru totdeauna acasă, oricare va fi acordul de pace găsit în final”, a mai spus Netanyahu în faţa parlamentarilor.

Netanyahu nu spune, însă cuvântul război, ci pace. Premierul israelian este de părere că anexarea va apropia totuși pacea dintre popoare. Pe de altă parte, Gantz nu a făcut referire la anexare. Acesta a întărit ideea că israelienii trebuie să fie uniți în lupta cu pandemia de COVID-19.