Incredibil! Leacul pentru coronavirus există deja! Singurul lucru care ne lipseşte

covid 19

Pandemia coronavirus a ajuns deja să ţină, la nivel mondial, peste 900 de milioane de oameni în izolare la domiciliu. Mai mult, peste 12.000 de persoane au murit la nivel global, iar medicina modernă nu are încă tratamentele potrivite pentru a-i salva pe toţi cei care se infectează. SARS-CoV-2 – coronavirusul care provoacă boala COVID-19, este un virus nou care atacă celulele într-un mod inedit. Fiecare virus este diferit, la fel și medicamentele folosite pentru a-l elimina.

Doctorii spun că leacul pentru coronavirus există deja

Deoarece virusul a apărut de abia acum câteva luni, nu există un medicament gata să abordeze noul coronavirus. Cu toate acestea, un cunoscut biolog, Nevan Krogan, care studiază modul în care celulele sunt afectate de virusuri în timpul infecțiilor, a început găsirea punctelor de vulnerabilitate ale coronavirus și dezvoltarea unui medicament pentru a o trata. Cu toate acestea, de obicei, durează ani de zile, însă omenirea nu are acest timp în prezent, mai ales că cea mai mare parte a lumii este într-un blocaj, iar amenințarea este imensă pentru milioane de oameni.

Provocare pentru medici

Acum, pe umerii specialiştilor din întreaga lume se află o povară imensă, considerată de unii drept provocarea și oportunitatea unei vieți: şansa de a ajuta la rezolvarea acestei imense crize de sănătate publică și economică, provocată de pandemia globală a SARS-CoV-2. În fața acestei crize, Quantitative Biosciences Institute (QBI) de la Universitatea din California, San Francisco, s-au unit pentru a descoperi modul în care virusul atacă celulele. Dar în loc să încerce să creeze un medicament nou pe baza acestor informații, aceștia caută mai întâi să vadă dacă există astăzi medicamente disponibile care pot perturba aceste căi și pot combate coronavirusul.

Cum atacă coronavirus

Echipa de 22 de laboratoare, QCRG, lucrează non-stop și în schimburi, șapte zile din săptămână. Coronavirusul are aproximativ 30 de proteine, mai mult de 20.000. Pentru a ocoli acest set limitat de instrumente, virusul întoarce inteligent corpul uman împotriva lui însuși. Căile în celula umană sunt în mod normal blocate în afara invadatorilor, dar coronavirusul folosește propriile proteine ​​ca tastele pentru a deschide aceste „încuietori” și a intra în celulele persoanei. Odată ajuns în interior, virusul se leagă de proteinele utilizate în mod normal pentru propriile sale funcții, deturnând în principal celula și transformând-o într-o fabrică de coronavirus.

Pe măsură ce resursele și mecanica celulelor umane infectate sunt retrase pentru a produce mii și mii de viruși, celulele încep să moară. Celulele pulmonare sunt extrem de vulnerabile din cauza cantității mari de proteine ​​SARS-CoV-2 „de blocare”. Există două moduri de a lupta cu infecția. În primul rând, medicamentele ar putea ataca propriile proteine ​​ale virusului, împiedicându-i să facă anumite lucruri, precum intrarea în celulă sau copierea materialului genetic odată ce sunt în interior. O problemă a acestei abordări este aceea că virușii se mută și se schimbă în timp. În viitor, coronavirusul ar putea evolua în moduri care fac medicamentele din prezent să fie inutile.

Alternativ, un medicament poate funcționa prin blocarea unei proteine virale de la interacțiunea cu o proteină umană de care are nevoie. Această abordare – protejarea echipamentului gazdă – are un mare avantaj în ceea ce privește activarea virusului, deoarece celula umană nu se schimbă la fel de rapid. Aceasta este abordarea pe care o adoptă echipa QCRG și poate funcționa și împotriva altor viruși emergenți. Primul lucru de care grupul de specialiști a avut nevoie a fost acela de a identifica fiecare parte a fabricii celulare pe care se bazează coronavirusul pentru a se reproduce. Până pe 2 martie, cercetătorii aveau deja o listă parțială de proteine umane de care coronavirusul trebuie să se folosească ca să prospere. Ulterior, aceştia au început să identifice compuși cunoscuți care s-ar putea lega de aceste ținte și să împiedice virusul să le folosească pentru a se reproduce.

Dacă un compus poate preveni virusul să se copieze în corpul unei persoane, infecția se oprește. Echipa QCRG trebuia să fie sigură acum că compușii pe care i-au identificat vor fi siguri și fără să cauzeze alte probleme oamenilor. Modul tradițional de a face acest lucru ar fi ani de studii pre-clinice și studii clinice care ar costa milioane de dolari. Există însă un mod rapid și practic gratuit în acest sens: căutarea a 20.000 de medicamente aprobate de FDA care au fost deja testate în siguranță. Poate în această listă mare există un medicament care poate combate coronavirusul, potrivit impact.ro.

Chimiștii QCRG au folosit o bază de date masivă pentru a se potrivi cu medicamentele aprobate și că proteinele interacționează cu proteinele de pe lista lor. Vestea bună este că, până acum, echipa QCRG a găsit 50 de medicamente existente care leagă proteinele umane pe care le-au identificat. Acest număr mare îi face să spere că vor putea găsi medicamentul care să trateze COVID-19. Dacă se va găsi un medicament aprobat, care încetinește chiar evoluția virusului, medicii ar trebui să poată începe să-l aducă rapid la pacienți și să salveze vieți.

Revista Presei