Învață să descoperi minciunile: Trucurile simple prin care îți dai seama când cineva nu spune adevărul

31 aug. 2020
Învață să descoperi minciunile: Trucurile simple prin care îți dai seama când cineva nu spune adevărul

Există anumite procese care se întâmplă în corpul nostru atunci când nu spunem adevărul. Pulsul începe să crească, iar mâinile încep să transpire. Aceste modificări pot fi destul de complicat de sesizat cu ochiul liber, astfel încât, în continuare, vă prezentăm câteva trucuri simple prin care puteți afla dacă cineva minte sau spune adevărul. 

1. Urmărește pauzele. Dacă o persoană face pauze lungi sau are multe pauze în timp ce vorbește, este foarte probabil ca acesta să mintă. Pentru a se gândi cum să formuleze minciuna, o persoană recurge la aceste pauze în vorbire. Fii de asemenea atent la ticuri verbale de genul „ah, uhh, vreau să spun, înțelegi ce zic?”. Și ele sunt folosite adesea de către mincinoși.

2. „Fii atent/a la durata emotiilor. De obicei, emotiile reale dureaza 5 secunde. Daca cineva exprima emotia mai mult de atat, cel mai probabil este vorba despre un sentiment fals.

3. Urmareste sincronizarea. Oamenii de stiinta au aflat ca emotiile vin intotdeauna primele, urmate de cuvinte. Daca o persoana spune mai intai Sunt suparat si abia apoi apare si expresia faciala, atunci e vorba despre o falsa traire, deci despre o minciuna.

4. Verifica sinceritatea emotiilor. Emotia exista doar daca se schimba intreaga expresie a fetei. De exemplu, daca o persoana zambeste pe bune, nu doar buzele i se misca – ridurile ar trebui sa apara langa ochi, iar sprancenele vor cobori automat. Acelasi lucru se intampla in cazul oricarei emotii.

5. Fii atent/a la repetitii. Repetarea anumitor expresii poate fi dovada ca persoana din fata ta minte. Daca el/ ea repeta in mod constant ceva, poate insemna ca incearca sa se convinga pe sine, dar si pe tine ca ce spune un adevar. In realitate, e o inventie mai mica sau mai mare.

6. Urmareste daca raspunde cu aceleasi cuvinte/expresii care au fost utilizate in cadrul intrebarii. Alegerea cuvintelor spune, de asemenea, multe. Daca o persoana foloseste aceleasi cuvinte din interiorul intrebarii puse de tine, inseamna ca nu se simte suficient de confortabil si incearca sa se lipeasca de ceea ce ai spus, deoarece se teme sa spuna prea mult sau sa dezvaluie altceva. Repetarea intrebarii inainte de a raspunde este, la randu-i, un semn rau – este ceea ce fac multi mincinosi pentru a castiga timp. Apoi, urmeaza inventarea raspunsului.

7. Vezi daca isi acopera fata/gura. Acest gest este destul de comun printre mincinosi. E un act greu de controlat, o reactie psihologica. Asadar, daca persoana de langa tine isi tot acopera fata, gandeste-te ca s-ar putea sa iti ascunda ceva,” notează aflacum.ro.