Toggle Menu
  1. Home/
  2. Business/

ISIS a distrus o companie românească de top! Cum a fost posibil

  1. Home/
  2. Business/

Statul Islamic continuă să facă ravagii în lume. Deși se încearcă de mult timp eradicarea acestei organizații teroriste, până acum aceștia au avut suficiente resurse cât să supravieșuiască, ba chiar să se și dezvolte. Printre “victimele” ISIS se află și o companie de top din România. Domeniul în care activează a fost unul lovit în plin, ceea ce a generat pierderi uriașe. Este vorba despre firma orădeană de construcții, Selina, care se extinsese în Orientul Mijlociu.

În urmă cu șapte ani, orădenii au căștigat două licitații și erau în culmea fericirii. Grupul de firme de construcţii Selina din Oradea a înfiinţat în 2011 o companie în Erbil, capitala Kurdistanului irakian, cu scopul de a participa la reconstrucţia masivă a zonei, notează economica.net. „În 2010, când proiectanţii au început să moară de foame, ne-a fost tot mai limpede că următorii vor fi constructorii. Din acest motiv ne-am îndreptat atenţia spre Irakul aflat în reconstrucţie. Se pare că nu ne-am înşelat”, povestea plin de speranţe Beniamin Rus, patronul firmei Selina în primăvara lui 2013, potrivit ebihoreanul.ro.

Selina urma să construiască viitorul sediu al Ministerului Sănătății din Kurdistan. În valoare de aproape 15 milioane de dolari, contractul pentru construcţia sediului Ministerului Sănătaţii din Erbil a presupus lucrări de arhitectură, rezistenţă, instalaţii electrice, instalaţii termice, instalaţii sanitare. După contractarea acestor lucrări, perspectivele firmei româneşti pe piaţa din Kurdistan s-au lărgit. În 2015 aceasta câştiga încă o licitaţie: construcţia unui spital pentru transplant, cu o capacitate de 100 de paturi, în oraşul Sulaymaniyah din Kurdistan. Noul contract valora aproape 30 milioane de dolari, inclusiv cu dotări, spune Bogdan Hudriciu, şeful operaţiunilor Selina din Kurdistan.

Dacă în primul contract, compania românească a reuşit să finalizeze toată structura clădirii sediului Ministerului Sănătăţii, inclusiv faza de compartimentare interioară, în cel privind spitalul nici nu a mai început lucrările. „Din cauza conflictelor cu ISIS, cei din Kurdistan au direcţionat fondurile către sectorul de apărare, astfel că s-a blocat tot ce înseamnă investiţii. Neavând fonduri, ne-am retras”, a explicat Hudriciu.

Astfel, lucrarea începută de Selina la sediul Ministerului Sănătăţii din Kurdistan se află de doi ani ani în conservare. „Zona e încă nesigură. Până nu se stabilizează serios acolo, nu merită riscul să reîncepem”, adaugă reprezentantul Selina. Hudriciu spune acum că experiența din Orientul Mijlociu i-a adus firmei româneşti pierderi. Grupul de firme din Oradea, cu peste 1.500 de angajaţi şi 400 de utilaje, și-a învățat lecția și se axează acum pe piaţa românească.

Poate te interesează și…

Secretul lui Feli! Cum a reușit de fapt să slăbească 30 de kg! Dramele neștiute din viața ei

Imagini de colecție! Laura Codruța Kovesi, în pantaloni scurți, la baschet, acum 20 de ani

Cel mai renumit medic în boli infecțioase, apel către Ministerul Sănătății: Toți românii să fie testați de urgență pentru aceste 3 boli!

Andrei Huluban/ Sursa foto: english.alarabiya.net