Italia arde din temelii. S-a dezlănțuit urgia pe insula Sardinia. E o catastrofă națională

de:
26 iul. 2021
Italia arde din temelii. S-a dezlănțuit urgia pe insula Sardinia. E o catastrofă națională

Italia arde din temelii și cere ajutor din Europa pentru a face față incendiilor care devastează cunoscuta insulă Sardinia. Toți locuitorii insulei au fost obligați să își părăsească domiciliul, iar guvernul prevede o adevărată catastrofă.

Guvernatorul insulei Sardinia, Christian Solinas mărturisește că ceea ce se întâmplă ”este o catastrofă fără precedent”, fiind nevoie de eforturi supra omenești pentru a putea ține focul sub control.

Italia cere ajutor de la Europa

În jur de 1.200 de persoane au fost obligate să își părăsească locuințele, iar aici vorbim chiar și de medicii rezidenți din acea zonă. Inclusiv turiștii au fost luați prin surprindere, fiind nevoiți să se refugieze în satul Porto Alabe, scrie Rai News.

Pentru a stinge focul, mai multe avioane de intervenție sunt alimentate cu apă în largul satului Porto Alabe și zboară peste proprietăţile din apropierea ţărmului, stropind vegetaţia în flăcări chiar în spatele caselor.

Luigi Di Maio, ministrul italian de externe se arată îngrijorat, adăugând că insula a solicitat ajutor chiar și din Europa, pentru a le pune la dispoziţie avioane pentru a combate incendiul. Din Franța vor ajunge în curând două avioane.

Mii de oameni salvează vieți

Vestul insulei a fost cel mai afectat, ministrul de interne mărturisind că provincia Oristano este ”pusă în genunchi din cauza incendiului devastator”. Acesta a adăugat că în jur de 20.000 de hectare de vegetaţie au fost distruse de flăcări.

Mai mult de atât, numeroase propietăți au fost și ele devastate, animalele ucise, iar pericolul incendiului este încă unul ”extrem” care se poate declanșa în orice moment.

Aproape 7.500 de persoane au fost angajate în operaţiunile de salvare, printre care membri ai poliţiei pădurilor şi Crucii Roşii, acordă ajutor persoanelor evacuate şi celor aflaţi în pericol. Cât despre bilanțul incendiilor din Italia, autoritățile susțin că este mult prea devreme pentru a se evalua amploare acestora, multe zone fiind devastate în continuare.