Îți amorțesc mâinile? Iată care sunt motivele și cum îți dai seama că trebuie să mergi urgent la doctor

04 oct. 2020
Îți amorțesc mâinile? Iată care sunt motivele  și cum îți dai seama că trebuie să mergi urgent la doctor

Amorțeala în corp se resimte cel mai adesea la nivelul membrelor superioare și inferioare și poate avea diverse cauze. Printre cele mai frecvente se numără lezarea nervilor, precum și compresia – apărută ca urmare a statului prelungit într-o anumită poziție. 

Pe de altă parte, pentru spondiloza cervicală, amorțirea mâinilor este semn patognomonic.

Amorțeala membrelor poate include și alte simptome precum arsura, pierderea sensibilității membrului afectat, durere la atingeri ușoare precum și furnicături.

În cazul diabeticilor, este foarte importantă reglarea nivelului glicemic cu ajutorul medicatiei și al dietei, pentru că, altfel, la furnicături și amorțeli se vor adăuga parestezii, care duc la pierderea sensibilității dureroase la mâini și picioare, pacientii putând chiar să se rănească, fără să realizeze.

Un alt motiv pentru amorțirea membrelor poate fi nevralgia cervico-brahială. Aceasta este o boală care provoacă inflamații la nivelul umărului, conducând la amorțirea mâinilor.

Pe de altă parte, poate cea mai periculoasă cauză a amorțelii de la nivelul mâinilor este reprezentată de accidentul vascular cerebral. Dacă vă amorțesc mâinile și picioarele, aveți dureri de cap constante, probleme cu vederea și vorbire îngreunată, apelați de urgență la medic, întrucât poate fi vorba de un accident vascular cerebral.

Ce analize poate solicita medicul pentru a depista cauza amortelii

„Pentru determinarea cauzelor amortelii, medicul poate solicita mai multe investigatii, daca istoricul medical si examinarea clinica (testarea reflexelor, a rezistentei musculare si a functiilor senzoriale) nu indica un raspuns clar. Acestea pot include: analize de sange si urina (hemograma, examen complet al electrolitilor, evaluarea nivelului de vitamina B12, testarea hormonilor tiroidieni etc.), RMN si tomografie computerizata.

Când devine amorțeala membrelor o urgență medicală?

Amorteala pe o parte, dificultatile de vorbire, gandirea confuza si slabiciunea ori paralizia fetei pot semnala prezenta accidentului vascular cerebral, asa ca nu ignora astfel de simptome si adreseaza-te de urgenta medicului daca apar. De asemenea, daca amorteala este insotita de dureri severe de cap, pierderea constientei, confuzie si dificultati de respiratie, solicita imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumora cerebrala,” notează floaredetei.ro.