Jenant și trist! Ce pensie încasează astăzi un fost agricultor în România. A cotizat ca și un pensionar special, dar diferența este enormă

de: Ana Toma
06 mart. 2021
Jenant și trist! Ce pensie încasează astăzi un fost agricultor în România. A cotizat ca și un pensionar special, dar diferența este enormă
Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

Ministrul Muncii, Raluca Turcan s-a văzut într-o situație neașteptată, în timpul unei vizite la Casa de Pensii Județeană Suceava. Aceasta a descoperit o pensie a unui agricultor din România, după 29 de ani de muncă.

Exemplul dat de Raluca Turcan nu este unic în România. Sunt sute de astfel de cazuri, însă va mai dura până când Ministerul le va putea observa pe toate.

Pensia încasată de un agricultor 

Situația expusă de ministrul Muncii este a unui pensionar din Suceava, care a lucrat 29 de ani în domeniul agriculturii, iar conform ministrului, acesta încasează lunar o pensie de doar 591 de lei.

Raluca Turcan a ținut să sublinieze că deși este dureros, aceasta este realitatea într-un dosar de pensie a unui simplu agricultor.  

„După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei, la care statul adaugă diferenţa de până la 800 lei cât este pensia socială. 

Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Judeţeană de Pensii Suceava.” a scris Turcan.

10.000 de români sunt în aceași situație

Agricultorul cu pensie de nici 600 de lei nu este singurul din România care încasează o astfel de sumă jenantă. Ministrul Muncii susține că în aceași situație sunt și alte 10.000 de dosare de pensii, care trebuie introduse într-un sistem electronic pentru o mai bună funcționalitate. 

Evident, un dosar cu şină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână şi foi îngălbenite. Sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate şi introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava”, a scris Raluca Turcan.

Diferența dintre pensia de agricultor și pensia specială

Pentru că în ultima vreme s-a discutat foarte mult despre pensiile speciale, ministrul a făcut și o comparație între acestea și cele încasate de agricultori.

Raluca Turcan susține că cea mai mică pensie specială este de 4.930 de lei, pe când pensia medie la agricultori este de 672 lei, o diferență dificil de imaginat.  Totuși, descoperirea ministrului este un motiv în plus pentru ca lucrurile să fie puse la punct. 

La nivel naţional, pensia medie pentru limita de vârstă la agricultori este de 672 lei şi sunt aproape 250.000 de astfel de pensionari. Pe de alte parte, pe legi speciale, cea mai mică pensie medie este de 4.930 lei, iar cea mai mare pensie medie este de 19.800 lei. 

Cifre care, puse unele lângă altele, ne fac să apăsăm şi mai mult pe acceleraţie când e vorba de reforma sistemului public de pensii”, a apreciat Raluca Turcan.