Justiția din România șochează Marea Britanie. Decizia cu care ne-am făcut de râs în toată Europa

26 dec. 2019
Justiția din România șochează Marea Britanie. Decizia cu care ne-am făcut de râs în toată Europa

Un tribunal din România a achitat 25 de bărbați acuzați de participare într-o rețea de trafic de copii. Bărbații au fost arestați în 2010, în urma colaborării cu poliția britanică – copiii fiind salvați prin intermediul raidurilor din Londra.

Bărbații au fost acuzați de operarea unei scheme în care copiii erau trimiși în Europa pentru a cerși și a fura.

Grupările susținătoare ale drepturilor omului au criticat decizia de luni, ce a pus capăt unei perioade de aproape un deceniu.

Bărbații au fost achitați anterior de o instanță inferioară, în februarie, curtea de apel din Târgu Mureș afirmând că procurorii nu au reușit să aducă dovezi.

Bărbații au fost arestați în 2010, împreună cu un alt bărbat ce a decedat între timp, prin intermediul raidurilor, cu ajutorul poliției din Regatul Unit.

Aceștia au primit acuzații pentru traficarea și exploatarea a mai mult de 160 de copii neidentificați, fiind membri ai unei rețele de de crimă organizată și spălare de bani.

Cazul a avut drept locație principala satul Țăndărei, victimele și suspecții fiind membri ai comunității de rromi.

Bernie Gravett, ce a condus investigația britanică, a afirmat faptul că a văzut personal „camioane” de dovezi trimise spre oficialii români în 2010.

„Știu că dovezile există, le-am văzut cu ochii mei…”, spunea acesta.

„Am condamnat 120 de persoane în UK pentru trafic de copii, pentru neglijarea copiiilor, pentru exploatarea lor, pentru spălare de bani, și alte infracțiuni. Însă România nu a condamnat niciun inculpat.”

Conform Europol, echipa de investigare din partea acestora a lucrat împreună cu poliția Metropolitană din Londra și cu Poliția Națională din România, începând cu 2008.

Operațiunea din 2010 a implicat 300 de ofițeri de poliție români și britanici, și aproximativ 30 de raiduri, conform AFP.

După un raid în Ilford, în estul Londrei, 28 de copii cu vârste între 3 și 17 ani au fost plasați în custodie de protecție.

La acea vreme, poliția a susținut că banii proveniți din afacerea ilegală au fost trimiși înapoi în Țăndărei, contribuind la avuții considerabile.

Silvia Tăbușcă, coordonatoare a Programului de Securitate al Populației, de la Centrul pentru Educație Juridică și Cercetare, a afirmat că acest caz a reprezentat un „eșec imens” al sistemului judiciar românesc.

„Vorbim în primul rând despre un grup extrem de vulnerabil de persoane ce trebuie să fie protejat, un grup foarte mare de copii rromi. În al doilea rând, aceasta este o rețea de crimă organizată transfrontalieră ce pune în pericol întreagă securitatea a Europei”, afirma aceasta.

Achitarea inițială, acordată la 9 ani după arestarea inițială a bărbaților, a cauzat reacția mai multor ONG-uri de a chestiona mai multe organisme internaționale în legătură cu „responsabilitățile României” privind traficul de persoane.