Leacul minune al sezonului rece. O sută de beneficii într-un singur aliment

gutui

Pentru că a venit sezonul rece, sistemul imunitar trebuie întărit în mod suplimentar, iar acest lucru se poate face foarte simplu și natural cu un aliment care este o adevărată minune. 

Este vorba despre gutui, fructele cunoscute și ca „merele de aur” și care, din păcate, nu sunt foarte bine exploatate.

Conținutul lor nutritiv este mic, având totuși vitamine și minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu și sodiu. Ele mai conțin și apă, zaharuri, tanin, pectine, protide și acizi organici.

Specialiștii au atribuit gutuilor nu mai puțin de o sută de proprietăți, printre care se numără și acțiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emolientă, tonică și expectorantă. Consumate proaspete, gutuile pot înlătura senzația de greață, scrie doctorulzilei.ro.

Recomandate pentru sistemul digestiv

Ceaiul din frunze uscate de gutui este adjuvant în caz de insuficiență cardiacă și în bolile de ficat. De asemenea, persoanelor care suferă de hipertensiune li se recomandă maceratul din frunze de gutui.

Mai mult, celor care au afecțiuni ale sistemului cardiovascular le este indicat să consume gutui crude, ca efect diuretic.

Trebuie remarcat faptul că gutuia îmbunătățește digestia și ameliorează diareea, hemoragiile uterine și hemoroizii. Fructele proaspete sunt recomandate ca adjuvant în infecțiile intestinale, inclusiv cele ale colonului inferior.

 

Revista Presei