Leuşteanul, marele secret din grădină! Planta minune care luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor

27 feb. 2020
Leuşteanul, marele secret din grădină! Planta minune care luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor

Leuşteanul pare să fie una dintre plantele aromatice cele mai nebăgate în seamă, cu toate că are o serie de proprietăţi speciale care îl fac o adevărată vedetă în cadrul medicinei naturiste. Fiind folosit în mare parte doar pentru ciorbe, această plantă găsită în orice grădină de zarzavat are o serie de calităţi terapeutice importante.

Leuşteanul, o plantă cu adevărat incredibilă

Cu toate că în România este folosit în mare parte doar ca verdeaţă pentru câteva reţete de ciorbe, această plantă banală este recunoscută drept un hipotensiv, sedativ şi diuretic natural, fiind folosit, în fitoterapie, pentru proprietăţile sale antibacteriene, antiparazitare, antivirale, antifungice şi nu numai. De la această plantă se folosesc atâta frunzele şi tulpinile recoltate în mai-iunie, cât şi seminţele adunate în august-septembrie, dar şi rădăcina. În uz intern, leuşteanul ajută în caz de parazitoze intestinale, boli hepato-biliare, dischinezii biliare, dispepsii digestive, enterocolite şi colite fermentative şi colopatii spastice.

“Cu ajutorul infuziei de frunze de leuştean se tratează tusea convulsivă, edemele cardiace şi indigestiile, iar acelaşi preparat se foloseşte şi pentru detoxifierea organismului. Se obţine dintr-o linguriţă de plantă uscată sau două linguriţe de plantă verde la 1/4 litru de apă în clocot, se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau două căni pe zi, în cure de 2 săptămâni”, a explicat un fitoterapeut.

Tratează bronşitele şi luptă împotriva migrenelor

Leuşteanul ajută şi tratarea  bronşitelor, acute şi cronice, având un efect antiinflamator şi expectorant, fiind recomandat şi împotriva constipaţiei, indigestiei şi a dispepsiei. Acesta poate fi folosit atât în ceai, uscat, cât şi proaspăt, sub formă de suc. Specialiştii mai spun că leuşteanul poate fi utilizat cu succes şi în ameliorarea durerilor de cap şi chiar a migrenelor puternice, prin mestecarea îndelungă a câtorva frunze proaspete care pot calma durerea şi reduce senzaţia de vomă.  În uz extern, această plantă s-a dovedit a fi eficientă nu doar în cazul ulceraţiilor pielii, alergiilor, rănilor şi furunculelor, ci şi în cazul durerilor în gât. Cu toate acestea, leuşteanul nu se recomandă fameilor însărcinate şi mamelor care alăptează, putând duce la pierderea sarcinii, cât şi persoanelor care au disfunţii renale sau inflamaţii ale rinichilor.