Lia Olguța Vasilescu, bomba zilei: unde sunt banii pentru mărirea pensiilor cu 40%. Decizia Guvernului

olguta-lia

Anunț major pentru pensionarii români. Pensiile acestora pot fi mărite, iar bugetul de stat are banii necesari, așa susține fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu. Liberalii o contrazic și anunță că vor ataca la CCR amendamentele social democraților pentru că dacă le-ar aplica țara ar putea intra în faliment.

Mai mulți analiști au insistat că o mărire a pensiilor cu 40% nu este sustenabilă sub nicio formă și că ar urma un adevărat dezastru pentru noi toți.

Lia Olguța Vasilescu susține, însă că bugetul de stat are prevăzul creșterea punctului de pensie cu 40%, iar Guvernul nu face altceva decât să mintă pentru a nu finanța o astfel de măsură.

”Atentia s-a canalizat pe cresterea punctului de pensie de la 1 septembrie. Se scapa din vedere ca de la 1 ianuarie 2020 ar fi trebuit inceputa recalcularea pensiilor pe noile formule de calcul. Legea elimina inechitatile din sistem care nu pot fi rezolvate fara noua formula de calcul. Exista inechitati intre femei si barbati. De asemenea, persoane care au iesit la pensie pe legislatii diferite au pensii diferite desi au lucrat in acelasi loc. Ei (PNL-istii, n.red) nu vor sa aplice legea pentru ca legea nu inseamna doar 40%, ci inseamna si banii pe recalculari.

Nicaieri in UE, poate in Bulgaria, dar nu cred ca vrem sa ne comparam cu Bulgaria, pensiile nu sunt asa de mici. Sunt multe pensii sub o mie de lei. E clar ca nu se poate trai in aceste conditii. Pensionarii sunt primii care isi platesc utilitatile, apoi banii se duc pe medicamente si mancare si atat. Nu e vorba de a stimula consumul, e vorba de supravietuirea acestor oameni”, a declarat fostul ministru al Muncii, la Antena 3.

Banii pentru pensii sunt în buget

Olguța Vasilescu a mai precizat că o creștere a deficitul susținută de liberali este doar o minciună, iar banii de pensii există într-adevăr în buget. Potrivit fostului ministru, primarii PNL nu fac altceva decât să folosească acești bani pentru alegerile locale.

”Este o minciuna cu cresterea deficitului. Banii cu pensiile au fost trecuti in buget, deci cele 10 mld exista. Cu 3,2 mld s-au majorat cu 14% pensiile, iar cu ceilalti 6,8 mld de fapt prin aceasta rectificare ii da la Munca si ii trimite la Fondul de Rezerva al Guvernului ca sa se duca la primarii PSD care candideaza din partea PNL, la primarii PNL sa straga pentru alegerile locale.

Nu se mareste cu niciun leu deficitul. Banii existau. De ce ii iau acum?”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

Revista Presei