Lovitură cruntă pentru Klaus Iohannis! Germania îi transmite un mesaj extrem de dur

iohannis456

Klaus Iohannis a avut mereu o relație foarte bună cu Angela Merkel, iar publicațiile nemțești au avut rar un ton critic la adresa lui. Totuși scandalul iscat de săptămâna trecută, cu privire la vânzarea Ardealului către unguri, adus în prim plan de președinte nu i-a lăsat indiferenți pe jurnaliștii de la de Der Spiegel, care l-au numit „agitator” chiar în titlul unui articol. Der Spiegel este unul dintre cele mai importante publicații din Germania.

Mesajul jurnaliștilor nemți

„Președintele României, Klaus Johannis, a fost văzut anterior ca un politician care a rezistat tentațiilor naționaliste. În Europa de Est, aceasta a încetat de mult să fie regula în rândul șefilor de stat și de guverne. Acesta este motivul pentru care Iohannis a primit anul acesta Premiul Charlemagne – un premiu care se acordă personalităților de rang înalt pentru servicii speciale pentru unificarea europeană.

În România, Iohannis aparține minorității sașilor transilvăneni, care erau colectiv suspectați de fascism după cel de-al doilea război mondial și, ca toate minoritățile din țară, au trebuit să trăiască experiențe dureroase cu naționalismul grotesc al dictaturii Ceaușescu.

Însă acum Iohannis însuși joacă un joc politic cu unul dintre cele mai grave clișee ale naționalistilor români – mitul că Ungaria se străduiește să rupă Transilvaniei de restul țării și folosește minoritatea maghiară a României ca pe coloana a cincea”, scrie publicaţia germană, amintind evenimentele din Parlament şi declaraţiile preşedintelui Iohannis de săptămâna trecută.

Teoriile conspirației despre secesiunea Transilvaniei au adus România în pragul războiului civil în martie 1990, mai spun jurnaliștii de la Der Spiegel în comentariul lor.

„Dar ultima apariție a lui Johannis este fără precedent în România post-comunistă. De asemenea, este fără precedent ca un șef de stat al unei țări din UE să acuze un vecin din UE că a făcut planuri separatiste în mijlocul crizei corona.

În consecință, o mare parte din publicul român a fost șocat. Numeroși politicieni și publiciști de seamă au condamnat declarațiile lui Iohannis şi i-au cerut președintelui să-şi ceară scuze”, mai notează jurnaliştii germani.

Revista Presei