Smochinele sunt delicioase și pot fi găsite pe rafturile magazinelor în orice perioadă a anului. Deseori, ele sunt consumate confiate, însă și cele proaspete au început să fie consumate din ce în ce mai des.
Câte detalii cunoaștem însă despre acest fruct? În cazul în care nu știai, smochinele sunt bogate în nutrienți și au efecte benefice asupra sănătății, dar și a frumuseții noastre. Ele pot ameliora anumite afecțiuni grave și pot fi considerate un leac natural din mai multe puncte de vedere.
Smochinele sunt bogate în calciu și antioxidanți. Cu alte cuvinte, consumate regulat, ele ne pot păzi de instalarea osteoporezi dar și apariția problemelor dentare. Dat fiind faptul că sunt bogate în antioxidanți, ele ne por proteja și împotriva radicalilor liberi.
Studiile au mai demonstrat că smochinele conțin printre altele și vitaminele A, C și K, dar și potasiu, magneziu, cupru și zinc, adică mai toate vitaminele și mineralele de care organismul nostru are nevoie.
Frunzele smochinelor sunt și ele sănătoase. Potrivit studiilor, substanțele pe care le conțin pot regla nivelul zahărului din sânge, lucru care prezintă un mare avantaj în fața persoanelor care suferă de diabet. Însă înainte de a le consuma, este bine să cerem sfatul unui medic în cazul în care suferim de această afecțiune.
În cazul în care nu știai până acum, smochinele erau folosite foarte des în medicina tradițională. A fost demonstrat efectul lor de a calma afecțiunile pielii precum psoriazisul, dar și eczemele.
De asemenea, smochinele crude pot fi folosite și în prepararea măștilor faciale. Se zdrobește fructul cu furculița, iar miezul se amestecă cu o lingură de iaurt. Compoziția se toarnă pe față și se lasă să acționeze timp de 15 minute după care se clătește. Rezultatul este uimitor.
Dacă ai probleme cu căderea părului, tot smochinele sunt soluția. Ele sunt folosite în majoritatea șampoanelor a măștilor, dar și a balsamurilor de păr. Tot ce trebuie să faci este să consumi cel puțin o smochină pe zi. Studiile susțin că un consum regulat hidratează părul și ajută la regenerarea acestuia.
La fel ca și în cazul oricărui alt fruct, există persoane care ar trebui să nu consume smochine. Potrivit specialiștilor, există reacții alergice în interacțiunea cu alte medicamente, însă sunt destul de rare. Totuși, de mlte ori, cauza principală o reprezintă latexul sau polenul pe care îl conțin.
Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să evite și ele smochinele. Acestea conțin vitamina K, după cum am spus mai sus și pot subția excesiv sângele, favorizând astfel andemia, iar în cel mai rău caz, ducând la intoxicația ficatului.
Cantitatea este și ea importantă. Este recomandat un consum mic de smochine, în caz contrar, ne-am putea trezi cu diaree și de ce nu, și cu câteva kilograme în plus.