Mănâncă varză murată cu trei ore înainte de culcare! Ce se va întâmpla în organismul tău: efectele sunt miraculoase

25 oct. 2020
Mănâncă varză murată cu trei ore înainte de culcare! Ce se va întâmpla în organismul tău: efectele sunt miraculoase

Ne aflăm în sezonul în care gospodinele pregătesc varza pentru a o pune la murat. Cum perioada sărbătorilor este aproape, iar sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor, această legumă este la mare căutare zilele acestea. Puțini știu, însă ce beneficii are varza murată pentru organism.

Varza, fie crudă, fie murată este extrem de bogată în substanțe nutritive care ajută la menținerea sănătății celulelor. De asemenea, conține vitamine, A, C şi E, dar şi fibre.

Specialiştii în nutriție susțin că varza murată este mai indicată pentru persoanele cu diverse boli, decât cea proaspătă, pentru că bacilii acidolactici produşi în procesul de fermentare o îmbogăţesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 şi B9.

Varza murată este bogată și în vitamina B12, atât de necesară pentru organism. Aceasta înlătură oboseala şi anemia și ajută în lupta împotriva îmbătrânirii. Lipsa de vitamină B12 generează palpitaţii, stare de slăbiciune, pierderi de memorie şi scăderea auzului.

Varza murată elimină toxinele din organism

În anul 1948, cercetătorii au descoperit în varză o substanţă antiulceroasă: vitamina U, care protejează mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea ulceraţiilor. De asemenea, în această legumă se găsesc și alte vitamine şi microelemente, săruri minerale, glucide şi substanţe organice care stimulează producerea sucului gastric şi a secreţiei biliare.

Varza este bună și pentru a trata unele afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi aparatului locomotor, care pot prezenta probleme apărute din cauza intoxicării organismului cu toxine, eliminate de bacteriile de putrefacţie.

Varza murată este un remediu bun pentru dezintoxicarea organismului. Bacteriile folositoare care apar în varza murată în procesul de fermentaţie restabilesc activitatea vilozităţilor intestinale, dereglată de disbacterioză, varza fiind o sursă extraordinară de probiotice.

Varza murată îmbunătățește digestia

În aproximativ 150 de grame de varză murată se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, care au un rol foarte important în menţinerea sănătăţii intestinelor şi îndepărtarea eficientă a toxinelor din organism. Varza murată favorizează şi procesul digestiv la persoanele cu scădere a funcţiilor motrice ale intestinelor.

Cercetătorii spun că varza murată nu-şi pierde calităţile în timpul preparării culinare. Mai mult decât atât, preparată prin fierbere înăbuşită, poate fi consumată pentru vindecarea membranei mucoasei intestinale, la bolnavii care nu au voie să mănânce celuloză. Varza murată îmbunătăţeşte digestia, scoate din organism reziduurile şi activează enzimele care neutralizează substanţele cancerigene.

Un studiu a arătat că dacă se consumă câteva frunze de varză murată cu 3 ore înainte de culcare, sistemu digestiv va lucra mult mai ușor, iar somnul va fi unul mult mai odihnitor.