Mâncăm orez din plastic fără să știm! Cum îl deosebim de cel natural! Testul care îţi salvează sănătatea

22 feb. 2020
Mâncăm orez din plastic fără să știm! Cum îl deosebim de cel natural! Testul care îţi salvează sănătatea

Din ce în ce mai multe pericole alimentare vin din China în România! În ultima perioadă se tot vorbeşte despre mânarea produsă din plastic sau alte materiale sintetice, în special în cazul orezului. Cu toate că la prima vedere acesta poate să pară natural, având forma şi culoarea specifică, la o serie de teste mai amănunţite aţi putea constata cu stupoare că aveţi de a face cu produse contrafăcute ce pot fi un real pericol pentru sănătate.

Alimente sintetice şi pe piaţa din România

Îngrijorător este faptul că în prezent nu mai ştim ce mâncăm. Există numeroase produse cumpărate din comerţ ce pot da impresia că sunt naturale, însă ar putea fi de fapt alimente sintetice. Vestea proastă este că acestea au intrat şi pe piaţa din România, fiind un adevărat pericol pentru sănătatea consumatorilor. Produsele de pe piaţa chineză falsificate cel mai des, şi ajunse şi în ţara nostră, sunt creveţii, ciocolata şi banalul orez. Dintre acestea cel mai periculos este însă orezul din plastic care poate să fie cu adevărat toxic pentru organism. De obicei, el este produs din cartofi, cartofi dulci, plastic şi răşini sintetice. Atunci când ingredientele sunt amestecate împreună ele dau forma unor grăunţe care seamănă izbitor cu orezul natural.

Cum deosebim orezul din plastic de cel natural

Specialiştii avertizează că persoanele care consumă o porţie din acest orez sintetic ingeră practic cantitatea de plastic echivalentă unei pungi de dimensiuni medii. Acesta este şi motivul pentru care înainte să mâncaţi orez din comerţ trebuie să îl supuneţi mai multor teste pentru asigurarea sănătăţii dumneavostră şi a familiei. Mai jos vă prezentăm o serie de teste uşor de realizat, dar care vă pot salva viaţa şi vă vor împiedica să mâncaţi plastic.

1. Testul pisării în piuliță

Primul test prin care vă puteţi da seama dacă aveţi de a face cu orez fals este acela să încercaţi să pisaţi câteva boabe de orez. Dacă orezul alb se va transforma în făină albă atunci este natural. Dacă se va transforma într-un praf gălbui atunci aveţi de a face cu orez din plastic de care trebuie să vă feriţi.

2. Testul arderii

Dacă ve temeţi că aveţi de a face cu orez din plastic puteţi să încercaţi să aprindeți câteva boabe de orez cu un chibrit. Orezul fals se va aprinde imediat şi va mirosi puternic a plastic ars.

3. Testul cu apă rece pentru depistarea orezului fals

Un alt test prin care puteţi testa naturaleţea orezului este acela să adăugați o lingură de orez într-un vas cu apă rece și să începeţi să amestecați foarte bine. În cazul în care orezul se va așeza la fund peste puțin timp, atunci orezul este natural. În caz contrar, adică dacă boabele de orez vor pluti deasupra apei, trebuie să aveţi grijă deoarece tocmai aţi cumpărat orez din plastic, extrem de dăunător pentru sănătate.

4. Testul mucegaiului

Ultimul test pentru verificarea orezului este cel al mucegaiului. Acesta durează mai mult, însă în cazul în care doriți să aflați cu siguranţă dacă orezul deja preparat este sigur puteţi pune puțin orez într-un vas închis ermetic și la loc cald. În câteva zile pe orezul natural va apărea mucegai, în timp ce orezul fals va arăta la fel ca în prima zi. De asemenea, este de preferat să nu consumaţi orezul pe care l-ați gătit în cazul în care pe suprafața oalei găsiți un strat subțire de substanță vâscoasă.