Mâncăm otravă! Adevărul despre roşiile româneşti! Ce conţin de fapt produsele autohtone

16 feb. 2020
Mâncăm otravă! Adevărul despre roşiile româneşti! Ce conţin de fapt produsele autohtone

Cu toate că pentru unii ar putea să pară şocant, nici roşiile româneşti nu sunt aşa de sănătoase precum s-ar crede. O serie de teste importante făcute asupra cultivatorilor români de roşii, cei care au primit finanţare prin programul ”Tomate românești”, au descoperit  numeroase nereguli grave în cazul calităţii acestor produse.

Roşiile româneşti, un real pericol pentru sănătate

Ultimele analize făcute de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale din România a descoperit că din toate cele 419 probe de roșii produse în cadrul programului ”Tomate românești”, aproape jumătate, adică 192 de probe (46%), au fost descoperite că aveau reziduuri de pesticide, din care una a conținut reziduuri peste nivelul maxim admis. Cu toate acestea, 227 de probe ( adică 54% ) nu au conținut reziduuri de pesticide, conform ultimului raportului publicat de Agenția Națională Fitosanitară (ANFDF), aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

Mai mult, o serie de alte 256 de probe de tomate, fără a se cunoaşte dacă au fost prelevate și din culturi înscrise în program, şi analizate de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse din Plante Mureș, au indicat un procent de 31,64 % ( adică 81 de probe ) cu reziduuri de pesticide și alte 68,36% ( adică 175 de probe ) fără reziduuri periculoase. Conform specialiştilor, legumele cu cel mai mare procent de reziduuri de pesticide sunt salata, roșiile și castraveții. Cele mai întâlnite pesticidele folosite de agricultorii români în legumicultură sunt cele care conţin substanţe active precum: cipronidil, clorotalonil, carbendazim, boscalid sau fludioxonil.

Programul Tomate româneşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat recent că „Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate” o să continue şi în anul 2020, termenul limită de înscriere fiind data de 15 aprilie 2020, iar termenul limită de valorificare a producţiei 15 iunie 2020, inclusiv. Mai mult, pentru o mai mare siguranţă că roşiile oferite populaţiei vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare.