Mâncăm otravă la farfurie! Ce au descoperit inspectorii în fructe și legume

legume

Am ajuns să ne întrebăm ce mai este sănătos în această țară și ce ar fi bine să mâncăm. Ce să alegem în situația în care chiar și fructele și legumele au devenit un pericol?

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trage un semnal de alarmă în ceea ce privește fructele și legumele din afară.

Reziduri de pesticide

Oficialii au descoperit că 1,66% din probele analizate au avut depăşiri ale limitelor maxime, sub media neconformităţilor înregistrate la nivelul Uniunii Europene, care se situează la 4,1%.

„Referitor la subiectul monitorizării reziduurilor de pesticide identificate în fructele şi legumele provenite din import, statistica relevă că numai 1,66% din probe analizate au fost declarate neconforme (depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide). Procentul este sensibil mai mic decât media neconformităţilor la nivelul Uniunii Europene, care se situează la 4,1%”, arată ANSVSA.

Roșiile, un pericol?

Nici roșiile românești nu sunt mai sănătoase. Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale din România a descoperit că din toate cele 419 probe de roșii produse în cadrul programului ”Tomate românești”, aproape jumătate, adică 192 de probe (46%), au fost descoperite că aveau reziduuri de pesticide, din care una a conținut reziduuri peste nivelul maxim admis.

227 de probe ( adică 54% ) nu au conținut reziduuri de pesticide, se arată în raportul publicat de Agenția Națională Fitosanitară (ANFDF), aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

256 de probe de tomate, fără a se cunoaşte dacă au fost prelevate și din culturi înscrise în program, şi analizate de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante și Produse din Plante Mureș, au indicat un procent de 31,64 % ( adică 81 de probe ) cu reziduuri de pesticide și alte 68,36% ( adică 175 de probe ) fără reziduuri periculoase.

Cele mai periculoase legume

Legumele cu cel mai mare procent de reziduuri de pesticide sunt salata, roșiile și castraveții.

Conform testelor efectuate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor, cele mai nesigure alimente sunt:

  • cartofi
  • căpșunele
  • merele
  • nectarine
  • piersici
  • țelină
  • struguri
  • cireșe
  • spanac
  • ardei gras
  • roșii
  • castraveți

Revista Presei