Mare atenție ce cumpărați: bolile pe care le provoaca aceste haine de la Zara, H&M și Mango. Acuzatii grave

cumparaturi
Photo by freestocks on Unsplash

Hainele din materiale sintetice sunt ieftine, versatile și și-au câștigat milioane de adepți de-a lungul timpului. Totuși, acestea vin la pachet cu o mulțime de pericole pentru sănătate.

Zara, H&M, Mango, Bershka și alte branduri iubite în întreaga lume produc anual milioane de tone de haine din materiale sintetice.

“Am uitat necazurile produse şi, încântaţi de culorile strălucitoare, costurile reduse şi versatilitatea, începem să folosim din ce în ce mai mult ţesăturile obţinute din petrol.

Deşi riscurile sunt greu de contabilizat, pentru că în aceşti ani ţesăturile sintetice au evoluat tehnologic, acum există şi microfibre care absorb transpiraţia, ţesături care lasă apa să treacă, ţesături care rezistă la radiaţia ultravioletă etc, cu toate astea, materialele sintetice au anumite caracteristici.

În primul rând, nu lasă pielea să respire (în special fibrele de nylon, poliamidă, lycra),” anunță dermatologul Viviana Iordache.

Ce afecțiuni pot provoca hainele din materiale sintetice:

1. Acneea, prin obturarea glandelor sebacee.

2. Pitiriazis versicolor şi alte micoze, pentru că menţin transpiraţia acidă mai mult pe piele. Inclusiv mirosul neplăcut în anumite zone: axilă, picioare etc.

3. Pielea uscată, din cauza deshidratării cutanate. La xeroza prelungită se fac microfisuri cutanate, adevărate porţi de intrare pentru viruşi, microbi, ciuperci.

4. Dermatitele iritative, care apar în urma frecării.

5. Dermatitele alergice, prin menţinerea diverşilor alergeni în contact cu pielea, sau chiar dermatite de contact la unele din fibrele respective, sau la vopseaua aplicată pe ele”, subliniază dermatologul Viviana Iordache

Revista Presei