Mare atenție! Ce li se interzice românilor cu centrale de apartament: Autoritățile, pe urmele noastre

28 nov. 2019
Mare atenție! Ce li se interzice românilor cu centrale de apartament: Autoritățile, pe urmele noastre

Mare atenție! Autoritățile au început o adevărată vânătoare a românilor cu centrale de apartament. Legea este extrem de dură. Ni se interzico serie de lucruri extrem de clare.

Din cauza numeroaselor incendii din septembrie și octombrie autoritățile au declanșat alerta. Inspectoratului pentru Situații de Urgență a transmis o serie de recomandări care, dacă vor fi luate în seamă, vor conduce la diminuarea acestor evenimente nefericite.

Românii de la bloc sunt vânați de ISU

Cei de la ISU au declanșat vânătoarea românilor care stau la bloc. Sunt recomandări pentru cetățenii care trăiesc în locuințe încălzite altfel decât prin rețelele centralizate de furnizare a agentului termic, de la cei cu centrale termice de apartament până la cei care își încălzesc locuințele cu sobe cu lemne. ISU recomandă măsuri de apărare împotriva incendiilor pe timpul sezonului rece.

Sezonul rece determină o creștere a numărului incendiilor produse de mijloacele de încălzire (cele defecte, improvizate sau nesupravegheate) și de instalațiile electrice exploatate greșit. Astfel de cauze, precum: sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau lăsate în funcțiune fără supraveghere, coșuri și burlane de fum deteriorate ori necurățate, cenușa, jarul și scânteile sărite din sistemul de încălzire pe materiale combustibile din apropiere, efectul termic al curentului electric sau scurtcircuitul – pot conduce la statistici îngrijorătoare.

Pompierii militari îi avertizează pe cetățeni. Sunt recomandări clare privind adoptarea măsurilor pentru prevenirea incendiilor din această perioadă. Sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare

Se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia. Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului. Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile. Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă. În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m. Nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile. Copiii nu vor fi lăsaţi niciodată nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă. La construcţia unei sobe, se va avea în vedere ca fundaţia proprie a acesteia să nu fie amplasată direct pe pardoseala combustibilă sau pe grinzi de lemn ale planşeelor. În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe este interzisă curăţirea cu substanţe inflamabile a duşumelelor şi a oricărui obiect. Cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat.

La exploatarea coşurilor şi burlanelor pentru evacuarea fumului se va face verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată. Coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor. În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere. În poduri şi mansarde este interzisă amenajarea de afumători.

La exploatarea instalaţiilor de încălzire aprinderea focului la aragaz sau în sobele alimentate cu gaze naturale se va face după principiul „gaz pe flacără”. Verificarea etanşeităţii buteliei de aragaz şi a instalaţiei de alimentare cu gaze se va face cu emulsie de apă şi săpun. Montarea, dar mai ales punerea în funcţiune a unei centrale termice de apartament se va efectua, în mod obligatoriu, de către personal autorizat şi care, la final, va elibera o serie de documente în conformitate cu Prescripţiile Tehnice în vigoare, cum ar fi Autorizaţia de funcţionare sau Verificare tehnică periodică. Proiectarea şi executarea instalaţiei de gaz aferentă centralei termice pe combustibil gazos se realizează doar cu firme autorizate.