Mare atenție! Ce se întâmplă dacă nu dormi timp de 48 de ore: Efecte devastatoare asupra organismului

14 sept. 2019
Mare atenție! Ce se întâmplă dacă nu dormi timp de 48 de ore: Efecte devastatoare asupra organismului

Avertisment extrem de important pentru toți oamenii. Ce se întâmplă dacă nu dormi timp de două zile și două nopți consecutive? Efectele asupra organismului sunt de-a dreptul devastatoare.

Nu se știe cu exactitate cât poate supraviețui un om fără să doarmă deloc, dar efectele lipsei somnului apar foarte repede.

Lipsa somnului dăunează grav

După numai trei sau patru nopți fără somn, pot apărea halucinațiile. Lipsa prelungită a somnului poate duce la: tulburări cognitive, iritabilitate, halucinații, paranoia, psihoză.
Tuturor ni s-a întâmplat să pierdem o noapte și să nu dormim timp de 24 de ore deloc. Este neplăcut, dar nu are un impact semnificativ asupra sănătății. Totuși, nopțile pierdute în șir pot avea unele efecte. Există studii care spun că ele se compară cu situația de a avea în sânge o concentrație de alcool de 0,1 la sută.

Efectele nopților nedormite

Efectele nopților nedormite sunt dăunătoare și pentru creier, nu doar pentru corp. Acumularea acestora într-un timp relative scurt poate la somnolență, iritabilitate, dificultate de a lua decizii, dificultăți de raționare, percepții schimbate, deficit de memorie, dificultăți de auz, coordonare defectuoasă mână-ochi, tensiune musculară, tremor, risc de accidente.

De obicei, aceste efecte ale unei stări de veghe de 24 de ore dispar după mai multe ore de somn.
După 36 de ore de nesomn situația este și mai gravă. Deja în acest caz efectele asupra corpului sunt mult mai intense. Ciclul somn-veghe ajută organismul să secrete anumiți hormoni, între care cortizol, insulină și hormonul de creștere. Prin urmare, o perioadă prelungită de privare de somn poate afecta anumite funcții ale organismului.

Impactul va fi asupra apetitului, metabolismului, temperaturii, dispoziției, nivelului de stres. Și efectele sunt mult mai grave asupra corpului. Vorbim despre oboseală extremă, dezechilibru hormonal, motivare scăzută, decizii riscante, judecată neflexibilă, atenție diminuată, tulburări de vorbire (alegerea proastă a cuvintelor, intonație neadecvată).

Ce se întâmplă după 48 de ore de nesomn

După 48 de ore de nesomn practic nu ne mai putem controla. Majoritatea oamenilor au dificultăți în a mai sta treji. Pot să aibă perioade de somn ușor care poate dura până la 30 de secunde. În timpul acestor ațipeli, creierul este în starea pe care ar avea-o în timpul somnului. „Picotelile” se petrec involuntar, iar în momentul în care te trezești, te poți simți confuz sau dezorientat.

A sta treaz 48 de ore dezechilibrează sistemul imunitar. Activitatea celulelor imunitare scade. După trei zile de nesomn, majoritatea oamenilor simt o nevoie copleșitoare de a dormi. Mulți nici măcar nu pot să reziste atât timp fără să doarmă. Este afectată capacitatea de a mai gândi, în special dacă este vorba de funcții multitasking, de amintirea unor detalii sau de atenție. La acest nivel de privare de somn devine dificilă executarea fie și a unor sarcini simple.

Și emoțional se simte efectul lipsei de somn. Oamenii sunt iritați, se enervează foarte ușor, pot avea stări depresive, anxietate sau chiar paranoia. Le este dificil să proceseze și emoțiile celor din jur. După 30 de ore de nesomn, oamenii au dificultăți în a recunoaște expresii faciale de furie sau de fericire, au arătat studiile.

Câteva zile de nesomn alterează în mod semnificativ funcțiile senzoriale. Pot apărea halucinații sau percepții false ale realității din jur. De pildă, vezi un semn și crezi că e o persoană.