Mare atenție! Ce substanțe periculoase se regăsesc în măștile de protecție? Avertismentul doctorilor

10 iun. 2020
Mare atenție! Ce substanțe periculoase se regăsesc în măștile de protecție? Avertismentul doctorilor

Măștile de protecție sunt cea mai bună metodă prin care ne putem proteja împotriva coronavirusului. Cu toate acestea, sunt medici dispuși să discute și despre reversul medaliei, mai exact despre efectele engative pe care purtarea acestora le poate avea asupra sănătății.

Georgescu Mihaela, medic specialist dermatovenerologie în cadrul spitalului Carol Davila, atrage atenția asupra anumitor cazuri în care oamenii semnalează probleme de sănătate după purtarea măștilor de protecție.

“Principala cauză o reprezintă natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură). Persoanele cu leziuni acneice pot observa o înrăutățire a bolii. Există persoane care afirmă că au o alergie la măștile de protecție”, a explicat medic dr. Georgescu Mihaela, potrivit topremediinaturiste.ro.

Pe de altă parte, medicul Georgescu Mihaela susține de asemenea că dermatita acută de contact la măștile chirurgicale de protecție este foarte rar întâlnită, iar persoanele care acuză probleme au în general un ten predispus alergiilor.

„Medic specialist a arătat că printre substanțele raportate drept cauza unei dermatite de contact, conținute se măștile de protecție se numără substanțe ca thiuram (prezent în elasticul cu care se fixează masca de urechi), dibromodicyanobutan (C6H6Br2N) (bromină, larg folosită în diverse ramuri ale industriei), cocospropylenediamin-guanidinium-diacetat (folosit la dezinfecția instrumentarului și aparatelor medicale, cum ar fi masca folosită în anestezie) sau formaldehidă (prezentă în componentele unui lot de măști N95). În aceste condiții, același medic specialist vine cu câteva sfaturi, respectiv excluderea machiajului, inclusiv a balsamului de buze sau rujul, fără consumarea gumei de mestecat, pentru că mentolul poate dăuna. Un alt sfat este acela de a spăla fața înainte și după purtarea măștii și aplicarea unei creme hidratantă adaptată tipului de ten,” adaugă topremediinaturiste.ro.