Mare atenție la această vitamină! Poate deveni un adevărat pericol pentru organism dacă o luați greșit. Mihaela Bilic avertizează

103383-vitamine-990x557_L

Suntem într-o situație fără precedent, iar marea majoritate a românilor optează pentru consumul de vitamine pentru a-și ține imunitatea la cote înalte. Acest lucru nu este întotdeauna o alegere corectă, deoarece unele vitamine pot fi chiar periculoase pentru organismul nostru.

Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra diferențelor dintre vitamina C și vitamina D, în condițiile în care ele sunt recomandate pe scară largă pentru întărirea imunității, mai ales în această perioadă.

Potrivit nutriționistului, vitamina C este extrem de instabilă și pentru a satisface necesarul zilnic numai din alimentație ar trebui să mâncăm cantități foarte mari de fructe și legume, astfel că, este nevoie de suplimente pentru a capta această vitamină.

”Spre deosebire de vitamina D, care este o vitamină liposolubilă – deci se dizolvă în grăsime, se absoarbe în grăsime – și pe care organismul o sintetizează și singur în prezența luminii, a razelor ultraviolete, vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar. Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă – trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari.

Din cauza aceasta, eu aș recomanda suplimentele cu vitamina C și pe principiul că și dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc. Și atunci, un pic de supliment de vitamina C ne aduce această substanță antioxidantă, cea mai puternică din natură, fără caloriile pe care altfel ar trebui să le consumăm. Vitamina C, la dozele de care avem nevoie zilnic, ar presupune nu cinci porții, ci cinci kilograme de fructe și legume proaspăt culese”, a explicat Mihaela Bilic la Digi24.

Vitamina D, un adevărat pericol

În cazul vitamine D, însă, nutriționistul trage un semnal de alarmă. Consumată în exces, aceasta poate avea un impact negativ asupra organismului nostru. Mihaela Bilic susține că această vitamină trebuie consumată cu o indicație a medicului, pentru că, în caz contrat, aceasta ar putea face mai mult rău decât bine.

„În schimb, la capitolul vitamina D, atenție mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală și mai ales de parathormon, un hormon sintetizat de paratiroide, și atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantități mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge și cu risc de calculi renali sporit și atunci, toate aceste lucruri, fără o indicație a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de niște analize, pot să facă mai mult rău decât bine”, a arătat medicul nutriționist.

De asemenea, dr. Mihaela Bilic a mai vorbit și despre diferența dintre fructe și legume. Fructele ar trebui să fie consumate precum un desert, deci cu moderație, în schimb, la capitolul legume nu avem niciun fel de contraindicație, putem abuza, putem face exces, de acolo nu avem niciun pericol nici pentru siluetă, nici pentru sănătate, ci doar beneficii.

”Acei pigmenți vegetali din legume, cei care dau culoarea, aș spune că sunt miraculoși din punct de vedere al sănătății acești fitonutrienți”, subliniază dr. Mihaela Bilic.

Revista Presei