Mare atenție la acest aliment! Toți îl consumăm în această perioadă. Dar în exces devine toxic pentru organism și nu-ți vei da seama de ce îți este atât de rău

de: Ana Toma
19 oct. 2020
Mare atenție la acest aliment! Toți îl consumăm în această perioadă. Dar în exces devine toxic pentru organism și nu-ți vei da seama de ce îți este atât de rău

Ne aflăm deja în miezul toamnei, iar pe mesele românilor, un cunoscut aliment își face simțită prezența din ce în ce mai des. Deși este extrem de cunoscut pentru beneficiile uimitoare pe care le are asupra organismului, acesta vine și cu o serie de contraindicații.

Dovleacul e mare căutare în timpul toameni. Fie că îl preparăm în plăcintă, supe sau garnituri, românii aproape că golesc rafturile magazinelor. Popularul Hallowen este și el de vină pentru acest lucru.

Mulți dintre noi știm beneficiile uimitoare pe care le are dovleacul asupra organismului nostru, însă știm și care sunt efectele sale negative?

Într-adevăr, dovleacul poate regla tensiunea arterială, iar consumul acestui aliment este extrem de benefic pentru sănătatea inimii, având în vedere conținutul ridicat de potasiu pe care îl deține.

De asemenea, el reduce riscul de apariție a diabetului și are puterea de a ține colesteroul sub control.  Un alt lucru bine știut despre dovleac este că este indicat persoanelor care au probleme cu vederea și este totodată excelent în cazul în care te confrunți cu problemele are somnului.

Dovleacul conține substanțe toxice

Până aici, multiple beneficii însă există și o serie de lucruri pe care puțini le știu și anume, faptul că deși este bogat în vitamine, dovleacul poate deveni nociv, atunci când este consumat în exces.

Printre cele mai comune simptome se numără balonare și durerile de stomac, astfel că, persoanele care suferă de gastrită, ulcer sau alte boli de acest timp, nu trebuie să consume dovleac în cantități mari.

Aceste lucrui se datorează faptului că atât dovleacul, dar și dovleceii sunt bogați în alcaloizi, substanțe toxice de origine vegetală. Ele au puterea de a favoriza procese inflamatorii, așa că mare grijă la cantitatea pe care o consumați!