Mare atenție! Ți se întâmplă să nu visezi noaptea? Iată care sunt motivele. Ar putea fi mai grav decât crezi

03 sept. 2020
Mare atenție! Ți se întâmplă să nu visezi noaptea? Iată care sunt motivele. Ar putea fi mai grav decât crezi

Din naștere, cu toții avem abilitatea de a visa. Însă, există destui oameni care susțin că nu mai pot să viseze. Unii spun că nu au mai visat de ani de zile, în vreme ce alții susțin că pur și simplu au perioade în care nu mai visează nimic, alternate cu perioade în care visează destul de des.

De ce nu visează oamenii?

Potrivit psihologilor, lipsa viselor poate fi explicată printr-o suprasolicitare a creierului în timpul zilei. Prin urmare, puteți fi scutiți de vise în zilele obositoare, pentru ca mintea voastră să se poată odihni mai bine.  Există însă mult mai multe motive pentru care un om nu visează, motive pe care le enumerăm și explicăm în continuare:

  1. Oboseala fizică, din cauza căruia o persoană este cufundată într-un somn foarte profund.
  2. Intoxicația cu alcool: Dacă ați consumat alcool mult înainte de somn, este foarte posibil să nu vă amintiți ce ați visat
  3. Sforăit – O respirație greoaie, cu probleme, anulează impulsurile nervoase trimise creierului și, prin urmare, corpul vostru nu se mai preocupă neapărat să-și amintească visele, cât să… respire.
  4. Trezirea bruscă provoacă o schimbare instantanee a stării și atenției unei persoane. Atunci când o persoană abandonează rapid starea de somn, din cauza alarmei sau a unui zgomot puternic, aceasta resimte adesea o stare de iritare, care face  ca visele încețoșate să cadă în fundal și să fie uitate.
  5. Medicamentele: Anumite medicamente precum sedativele, antidepresivele și somniferele vă pot afecta starea de somn și, implicit, capacitatea de a visa sau de a vă aminti ce ați visat.
  6. Stresul și tulburările nervoase: Stresul face ca organismul nostru să fie preocupat cu recuperarea cât mai rapidă și completă, ceea ce înseamnă că amintirea viselor cade în plan secund.
  7. Emoționalitate scăzută, lipsă de aspirații și sentimente. Unii psihologi cred că visele reflectă emoțiile și dorințele noastre. Dacă o persoană se află într-o stare apatică, acest lucru s-ar putea să îi influențeze în mod negativ capacitatea de a visa.