Mare grijă! Afecțiunea care te doboară din cauza aerului condiționat. Seamănă cu infractul. Ce spun medicii

concediumedical-1494090068-465×215

România a luat foc în ultimele săptămâni. Temperaturile extrem de ridicate ne-au făcut să stăm cât mai feriți de soare. Mare grijă! Și aerul condiționat poate fi la fel de dăunător, poate mai rău.

Aerul condiționat îți poate produce o afecțiune extrem de gravă. Medicii atrag atenția. Cine se așează fix în bătaia aerului condiționat se pot confrunta cu dureri toracice care le pot da stări de agitație.

Durerea care seamănă cu simptomele infarctului

Medicul primar cardiolog, Cristian Udroiu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti atenţionează spune că la torace seamănă cu simptomele unui infarct, dar nu este vorba despre așa ceva.

„Dacă o persoană se aşază fix în bătaia aerului condiţionat, se poate confrunta cu dureri toracice nespecifice (junghiuri) care pot totodată să-i dea o stare de agitaţie. Persoana respectivă poate deveni anxioasă, iar durerea să o ducă cu gândul la infarct. Ceea ce este greşit, însă. Durerea toracică în stânga, în dreptul inimii, nu este periculoasă şi trebuie diferenţiată de „angină”, durerea de inimă care apare în mijlocul pieptului”, afirmă medicul rețeaua de socializare a unităţii medicale.

Potrivit mediului Cristian Udroiu, probleme pot apărea în perioada caniculară pentru pacienţii cardiaci şi nu numai.

„În primul rând, căldura dă o stare de disconfort generală, care agită pacientul. Cresc valorile tensionale, în ciuda unui tratament corect urmat până atunci, aşadar creşte incidenţa accidentului vascular coronarian sau cerebral. Dacă se adaugă şi o umiditate excesivă, atunci pierderea de căldură a organismului prin transpiraţie este împiedicată, ceea ce poate duce, de asemenea, la precipitarea evenimentelor vasculare”, arată doctorul.

Ce trebuie să facem în zilele caniculare

El îi sfătuieşte pe oameni să consume chiar şi trei litri de lichide pe zi, în cazul în care nu există contraindicaţii medicale. „Există multe persoane cărora nu le place să bea apă. Şi asta nu e bine. În condiţii de caniculă, lipsa unui consum de apă duce la deshidratare, la pierderea de apă şi electroliţi, la hipotensiune severă cu „leşin”. Pur şi simplu oamenii se simt ameţiţi şi ajung să cadă pe stradă, fără să-şi explice. În fond, explicaţia este foarte simplă şi tratamentul şi mai simplu: apa, care trebuie consumată în cantitate de minimum 2 litri pe zi, vara chiar şi 3 litri, dacă pacientul nu are contraindicaţii medicale”, spune medicul.

Revista Presei