Marele cutremur în România?! „Nu îl putem opri şi nu ştim cât durează”

cutremur-640×400

În ultima vreme, au loc tot mai multe cutremure în România și în zone care până acum nu erau în atenția seismologilor. Săptămâna trecută au avut loc nu mai puțin de 5 cutremure în Vaslui, într-o singură zi, iar astăzi de dimineață a avut loc un cutremur la Brăila. Activitatea neobișnuită a plăcilor tectonice ne face să ne întrebăm dacă nu cumva aceasta e un semn că vine marele cutremur

Generalul în rezervă Emil Străinu a explicat la România TV fenomenele meteorologice extreme din ultima vreme şi contextul în care acestea se produc, dar a vorbit și despre activitatea seismologică din ultima perioadă.

Referitor la posibilitatea ca România să fie lovită de un seism puternic în următoarea perioadă, generalul Străinu spune că este greu de prevăzut un astfel de eveniment.

„Cutremurul care a fost în Rusia este nerelevant pentru situaţia seismică din România. Noi avem două tipuri de cutremure: de suprafaţă şi cel de mare adâncime, din Vrancea.

Ce trebuie să înţeleagă oamenii e că seismul este un fenomen geofizic nepredictibil. Nimeni nu a reuşit să facă un model pe baza căruia să stabilească o ecuaţie, ca să ştim când se produce. Când se produc, nu ştim ce amplitudine o să aibă. Nu îl putem opri şi nu ştim cât durează. Nu mereu un cutremur mare are unul premergător şi nu o să ştim câte replici o să aibă”, a precizat Emil Străinu.

Revista Presei