Marţea Albă din Săptămâna Luminată! Nimeni nu are voie să facă asta marţi după Paşte

21 apr. 2020
Marţea Albă din Săptămâna Luminată! Nimeni nu are voie să facă asta marţi după Paşte
Masa sfântă de sărbători

Astăzi este a doua zi din Săptămâna Luminată, zi care poartă şi numele de Marţea Albă sau Marţea Dracului. Conform tradiţiei, există mai multe lucruri care se fac şi nu se fac astăzi, în a două zi de Paşte.

Ce nu ai voie să faci în Marţea Albă

Potrivit tradiţiei, se spune că în această zi nu se lucrează, nu se spală şi nu se calcă. În vechime, Botezul era săvârșit doar în noaptea de Paști, iar botezații erau numiti „luminați” și purtau haine albe în zilele următoare, de aici venind și numele de Săptămâna Luminată.

Tradiţii şi obiceiuri în importanta Marţi Albă

Prima zi de marţi după Paşte este plină de tradiţii. Se spune că azi nu este bine să se lucreze, ci să se dea de pomană pentru a se cinsti memoria morţilor. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paste şi vin roşu.

O tradiţie spune că marţi, în ziua a treia zi de Paşte, se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui. În această zi de marţi, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată „Umblatul cu pască “, scrie Libertatea.ro, însă din păcate în prezent nu este posibil din cauza izolării.

Tot în Marţea Albă are loc uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ (pâinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna Patimilor.

Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială de către preoţi. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Marţea Albă sau Marţea Dracului

În anumite zone există o tradiţie specială, prin practicile de înfrăţire între copiii de până la 14 ani. Mătcălăul este şi un prilej de bucurie, un simbol al vieţii. În această zi, copiii de până la 14 ani se duc la un pom înflorit pentru a se înfrăţi. Sub pom se aşază ouă roşii şi sare şi se pregătesc bucate de mâncat după.