Măştile devin obligatorii! Alexandru Rafila ne învaţă cum să recunoaştem o mască eficientă

Obligativitatea purtării măştilor, după anunţurile făcute de Iohannis şi Orban, cu privire la purtarea obligatorie a măştilor de protecţie pentru o perioadă nedeterminată a provocat haos în spaţiul pulic. Mulţi spun că măştile ar trebui date gratuit pentru impunerea unei astfel de măsuri.

Rafila vine în ajutorul românilor

Specialiştii atrag atenţia că pe lângă purtarea măştii în sine, este important cu o folosim şi ce model purtăm. Nu orice mască de pus pe faţă ne poate proteja împotriva coronavirus.

Alexandru Rafila spune că nu este indicat să recurgem la improvizaţii ieftine în loc de mască deoarece pot fi periculoase.

„Trebuie să fie o mască care să respecte foarte bine conturul feţei şi să acopere integral gura şi nasul. Măştile acestea chirurgicale au şi o mică întăritură metalică, ce se mulează în jurul nasului şi le face mai etanşe. Probabil că măştile refolosibile nu au.

De asemenea, e bine să aibă 2-3 straturi, nu monostrat, pentru că o mască cu cât are mai multe straturi, cu atât e mai eficientă, iar materialul trebuie să fie suficient de dens şi să se poată spăla, de exemplu bumbac”, a explicat medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie, joi, la Antena 3.

De asemenea, Colegiul Farmaciştilor atrage atenţia că în cazul în care măsura devine obligatorie, măştile ar trebui distribuite gratuit.

Revista Presei