Medicamentele care îți dau dureri de cap! Ce reacții adverse au și când trebuie să mergi la medic

de: Ana Toma
11 iun. 2021
Medicamentele care îți dau dureri de cap! Ce reacții adverse au și când trebuie să mergi la medic
Photo by Stephen Foster on Unsplash

Toate medicamentele au reacții adverse, iar uneori ne mirăm de ce ne confruntăm fie cu dureri de cap fie cu amețeli după ce le consumăm. Ei bine, trebuie să știm că durerea de cap poate fi o reacție adversă la un anumit medicament.

Vorbim despre pastilele anticoncepționale, medicamentele pentru inimă, antiinflamatoarele dar și unele analgezicele. Deși pare greu de crezut, acestea pot da dureri de cap în anumite cazuri.

Când trebuie să mergi la medic

În cazul în care confrunți cu dureri de cap după consumul mai multor medicamente, iar ele au fost prescrise de un medic, este bine să nu întrerupi tratamentul ci să îți consulți direct medicul. El poate găsi alternative și te poate ajuta să eviți această stare total neplăcută fără a-ți întrerupe meicația.

Cât despre medicamentele care dau dureri de cap, anticoncepționaelele sunt primele pe listă. Totuși, părerile sunt împărțite. Dacă unele femei se bucură de ele fără a avea o problemă, altele pot avea simptome agravate de migrena pe care ele o provoacă.

De ce te doare capul când iei aceste medicamente

Probabil te întrebi de ce ar provoca anticoncepționalele dureri de cap. Ei bine, simptomele apar, de regulă, din cauza faptului că tratamentul cauzează o scădere a nivelului de estrogen în zilele în care iei pastile inactive.

Alte medicamente care pot da dureri de cap sunt cele care conțin nitrați, adică cele folosite la pacienții cu boli de inimă. În cazul în care nu știai, substanța activă, cunoscută și sub denumirea de nitroglicerină, acționează asupra vaselor de sânge, dilatându-le, așa încât sângele să poată circula mai ușor către inimă.

Pe lângă dureri de cap și migrene, aceste medicamente pot cauza și stare de greață sau vârsături, dar și sensibilitate la lumină. Partea bună este că ele vor dispărea odată ce corpul se va obșnui cu acest tratament.

Medicamentele care provoacă dureri de cap

Dacă ai început o terapie de înlocuire hormonală, adică cea care tratează simptomele de menopauză, s-ar putea să te confrunți de asemenea cu o durere de cap. În acest caz, este nevoie de o discuție cu medicul specialist.

Nu uita că inclusiv medicamentele de dureri care conțin ibuprofen sau cofeină pot genera migrene sau dureri de cap, iar acest lucru ese menționat chiar pe prospect, la reacții adverse.