Medicamentul minune pentru coronavirus. Pacienți în stare gravă, externați într-o săptămână de tratament

17 apr. 2020
Medicamentul minune pentru coronavirus. Pacienți în stare gravă, externați într-o săptămână de tratament
Remdesivir

Există un medicament despre care se spune că este o adevărată minune în tratarea coronavirusului. Pacienți care erau în stare gravă au fost externați într-o săptămână de tratament cu acest medicament. 

Este vorba despre Remdesivir, un nou medicament antiviral din clasa analogilor de nucleotide. Acesta a fost dezvoltat de Gilead Sciences ca tratament pentru boala virală Ebola și infecțiile cu virusul Marburg.

Gilead Sciences a făcut publice primele rezultate ale testării antiviralului Remdesivir pe bolnavii de coronavirus. Astfel, starea a peste două treimi din pacienții care au luat parte la studiu s-a îmbunătățit după administrarea medicamentului, făcând remdesivirul cel mai bun remediu la ora actuală pentru infecția cu noul coronavirus.

“Vestea bună este că cei mai mulți dintre pacienții noștri au fost deja externați, ceea ce este extraordinar. Doar doi pacienți au decedat”, a spus dr. Kathleen Mullane, medic infecționist la Universitatea din Chicago, care a condus experimentil clinic.

Ce spune Rafila despre Remdesivir

Despre Remdesivir a vorbit și Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Acesta a declarat că antiviralul Remdesivir ar putea fi primul medicament autorizat pentru coronavirus.

„Acesta ar fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, practic împiedică replicarea virală. Ar fi primul medicament etiologic şi faptul că din cei 125 de pacienţi cu forme grave care au fost trataţi evoluţia a fost favorabilă şi chiar rapid favorabilă, după câteva zile de terapie pacienţii au putut fi mutaţi din secţiile de terapie intensivă şi după încă câteva zile au putut fi externaţi, oferă o speranţă extrem de puternică.

Atunci când ai un medicament care tratează cauza bolii şi rezultatele sunt rapid observabile, speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care provoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor la risc”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.