Medicamentul pe care Donald Trump îl ia de ani buni, zilnic. De ce boală suferă președintele SUA, pe lângă COVID-19

02 oct. 2020
Medicamentul pe care Donald Trump îl ia de ani buni, zilnic. De ce boală suferă președintele SUA, pe lângă COVID-19
Donald Trump listens during the second debate between the Republican and Democratic presidential candidates on Sunday, October 9, 2016 at Washington University in St. Louis, Mo. Photo by Christian Gooden/St. Louis Post-Dispatch/TNS/ABACAPRESS.COM October 9, 2016

Donald Trump a anunțat în această dimineață că atât el, cât și soția sa, Melania Trump au fost diagnosticați cu coronavirus, dar că se simte bine. La 74 de ani, președintele SUA se încadrează în grupa de risc. La fel și partenera sa de viață, care are peste 50 de ani.

Oficialii americani au transmis că Donald Trump are o stare de sănătate bună și că periodic i se fac analize medicale. Singura lui problemă este cea legată de colesterol. De altfel, acesta are peste 100 de kilograme și s-ar încadra chiar la o formă de obezitate incipientă.

Pentru că are această problemă cu colesterolul, dislipidemie, Donald Trump ia zilnic medicamentul Simvastatin. Însă nu este nimic grav. Președintele american are o formă ușoară, întrucât medicii consultați de Voxbiz.ro au explicat că Simvastatin este un medicament ușor, care să dă în forme incipiente.

Ce este dislipidemia

Dislipidemia înseamnă modificări, izolate sau combinate, ale nivelului de grăsimi din sange. Aceste grăsimi cresc riscul cardiovascular al fiecărei persoane, accelerând apariția bolilor de inima (cardiovasculare) Și a celor cerebrovasculare. De asemenea, poate fi favorizată apariția aterosclerozei. Dislipidemiile în general, se depistează pentru că indivdul are un nivel crescut al trigliceridelor și/sau al colesterolului sau printr-o scădere a nivelului de HDL (ceea ce medicii numesc, colesterol „bun”).

Dislipidemia este în general asimptomatică, și deși în majoritatea situatiilor nu se observa simptome cu ochiul liber, in cazurile extrem de avansate, valorile mari ale trigliceridelor din sange si cantitatea mare de lipide pot provoca depuneri de grasime la nivelul pielii, precum in xantomatozele hiperlipidice, marirea splinei sau a ficatului, precum si diverse tulburari neurologice ce se vor manifesta prin furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor si uneori chiar pancreatita.

Dislipidemia poate duce și la apariția unor simptome sum ar fi amețeli și probleme de echilibru, dureri de gambe în timpul mersului, dureri abdominale sau dureri în zona pieptului, din cauza slabei vascularizări a inimii.

In cazul dislipidemiei mixte, există un risc ridicat de afectiune coronariana deoarece va exista un nivel ridicat al colesterolului LDL, dar si al trigliceridelor, si de asemenea un nivel scazut al colesterolului HDL, cel „bun”.