Medicii spun adevărul despre tobă și caltaboș! Ce conțin și ce efect au asupra sănătății noastre

A venit iarna, iar românii au tăiat porcul, au făcut lebăr, caltaboș, cârnați și tobă. În timp ce medicii ne avertizează să nu facem exces în această perioadă cu preparatele tradițional, nutriționiștii spun că aceste ar fi foarte sănătate.

Se pare că toba, lebărul și caltaboșul conțin vitamine care ne stimulează imunitatea și ne țin departe de răceală. Aceste preparat conțin vitamina D, care ajută la fixarea calciului în oase, ci şi în combaterea infecţiilor respiratorii.

Profesorul Carlos Camargo de la Şcoala de Medicină Harvarda realizat un experiment foarte interesant. Acesta a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. După o cură de câteva săptămâni, micuţii şi-au redus cu 50% riscurile de îmbolnăvire, scrie doctorulzilei.ro.

Vitamina D este foarte importantă pe timpul iernii

„Vitamina D se fabrică în piele sub acţiunea soarelui, aşa că este foarte indicat să vă expuneţi cel puţin faţa şi mâinile razelor în zilele de iarnă mai însorite.

Mâncărurile tradiționale de Crăciun pot avea efecte nebănuite. Dacă facem asta de 2-3 ori pe săptămână, e perfect. Surse alimentare sunt lactatele, untul, peştele, dar şi produsele tradiţionale cu viscere caltaboş, lebăr, tobă.”, spune nutriţionistul Corina Zugravu.

„40 de miligrame este doza zilnică recomandată de vitamina D pentru adulţi, iar 25 de miligrame – pentru copii. Aveţi grijă să nu le depăşiţi!”, a mai spus acesta.

Revista Presei