Mesaj OFICIAL pentru toți românii: ce trebuie să facă dacă nu se pot prezenta la vaccinare conform programării? Se mai face rapelul dacă pacientul a făcut boala?

02 feb. 2021
Mesaj OFICIAL pentru toți românii: ce trebuie să facă dacă nu se pot prezenta la vaccinare conform programării? Se mai face rapelul dacă pacientul a făcut boala?
Victor Costache, fostul ministru al Sănătății și Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Spitalului Matei Balș

Campania de vaccinare este în plină desfășurare pe întreaga planetă și cea mai mare problemă pare să fie acum vaccinul și nu doritorii de imunizare. Deși au fost mai multe seruri autorizate, se pare că niciuna din companii nu-și mai respectă angajamentul luat față de UE și trimit totul cu întârizere. Cazul Pfizer BioNtech este deja de notorietate.

Aproape un milion de români au dorit să se programeze pentru vaccinare, iar unii au și primit prima doză. Ce se întâmplă, însă dacă nu pot ajunge la rapel, conform programării emise automat de calculator. Pot reveni mai târziu? Care este procedura? Fostul ministru al Sănătății, actual consilier al lui Florin Cîțu, Victor Costache a venit cu precizări oficiale pentru toți românii

Ce trebuie să facă românii care nu pot veni la rapel, conform programării?

„Rapelul se poate reprograma. Persoana care a fost vaccinată cu prima doză sună la Centrul de Vaccinare, unde i-a fost administrat serul și anunță că nu se poate prezenta la data programării rapelului din motive medicale sau din alte motive obiective. Împreună cu coordonatorul centrului de programare stabilește o altă dată convenabilă. Este important să se vaccineze cât mai multă lume pentru a se produce imunizarea. În cazul în care nu se găsește înțelegere la Centrul de Vaccinare respectiv, atunci se anunță superiorii pentru a regla situația. Scopul este să facilităm accesul la vaccin, nu să-l blocăm”, a spus Victor Costache în exclusivitate pentru voceabanilor.ro.

Când trebuie să se vaccineze o persoană care a fost diagnosticată cu coronavirus după prima doză administrată?

În cazul în care o persoană a fost diagnosticată cu coronavirus, la scurt timp după ce a fost vaccinată, probabil a primit serul în timp ce era deja pozitivă. În acest caz se va relua tot procesul, adică și prima doză și rapelul, după aproximativ o lună de la vindecare. Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș a explicat situația.

N-au știut și au dezvoltat boala la câteva zile, s-au pozitivat, a se vedea cazul dnei profesor Dorobăț, cel mai cunoscut în toată România, că la două zile după ce a făcut vaccinul, dumneaei s-a pozitivat și a făcut boala. În cazul lor, vaccinarea trebuie reluată, cu prima doză și rapel, cam la o lună după ce se vindecă”, a declarat Emilian Imbri la Digi 24, povestind despre cei 7-8 colegi de-ai săi care s-au aflat în situația de mai sus.