Miercurea Albă. Ce nu trebuie să faci astăzi? Femeile au interzis

22 apr. 2020
Miercurea Albă. Ce nu trebuie să faci astăzi? Femeile au interzis

Miercurea Albă sau Miercurea Luminată, așa este denumită miercurea de după Paște. De asemenea, miercurea din Săptămâna Luminată mai poartă numele de Sfânta Mercurie.

În această zi, credincioșii trebuie să respecte mai multe tradiții. De Miercurea Luminată, bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă, femeile nu au voie să îi însoțească.

Nunta şoarecilor

Potrivit tradiției, cele care vor munci la câmp nu vor scăpa de „nunta şoarecilor”. Adică, vor aduce rozătoarele în casă şi se vor lipsi tot restul anului de bucate pe masă.

Săptămâna luminată. Tradiții și obiceiuri

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți”. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima dupa Rusalii), este „dezlegare la pește”.

De asemenea, de la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac mătănii, ci doar închinăciuni.

Nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice, slujbele fiind reluate după Duminica Tomii.

Cei care mor în Săptămânca Luminată au parte de o slujbă specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.