Milioane de pensii se recalculează! PNL schimbă foaia. Ce pensie va primi fiecare român

pensie

PNL a depus, luni, la Parlament, programul de guvernare. Acesta prevede schimbări majore în sistemul de pensii. Se vor recalcula toate pensiile, asta se înțelege din actul publicat de liberali.

Guvernul își dorește o pensie echitabilă pentru toate categoriile de pensionari, un sistem public de pensii eficient şi sustenabil. Pentru asta, liberalii vor lua următoarele măsuri:

Vor crea un grup de lucru și vor analiza împreună cu partenerii sociali, inclusiv asociaţiile pensionarilor, a discriminărilor din sistemul public de pensii care urmează să fie corectate prin aplicarea principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie.

Vor eficientiza sistemul public de comunicare cu pensionarii, de gestiune a informaţiilor în vederea stabilirii pensiilor (inclusiv cu români aflaţi la vârsta pensionării în diaspora), de soluţionare a cererilor.

Se schimbă modul de lucru din casele de pensii pentru reducerea timpilor de aşteptare a deciziilor de calculare/recalculare pentru pensionari.

Se reorganizează activităţile AJPIS, AJOFM, ITM, Case Teritoriale de Pensii pe criterii de eficienţă şi transparenţă şi simplificarea accesului la servicii (site-ul servicii.mmuncii.gov.ro); conectarea bazelor de date ale instituţiilor din subordine pentru a reduce povara birocratică asupra cetăţenilor.

Vor consolida, pe baza analizelor privind evoluţia contribuţiilor de asigurări sociale, Pilonul II de pensii.

Ptogramul de guvernare mai conține și stimularea celor care desfăşoară activităţi ocazionale în vederea încheierii asigurării facultative la pensii, printr-o serie de facilităţi la momentul declarării veniturilor din activităţile ocazionale.

„Pentru o viaţă decentă la momentul pensionării alături de pensia garantată de stat, stabilită prin aplicarea
principiului contributivităţii, viitorul pensionar trebuie să fie stimulat încă din activitate să-şi asigure veniturile
necesare prin capitalizarea şi acumularea în fondurile de pensii private şi în conturi individuale private”, se arată în document

Revista Presei