Milioane de români riscă să rămână în stradă! Pot rămâne fără locuințe

bloc

Dezastru în România în caz de cutremur. Milioane de români riscă să rămână pe drumuri, fără un acoperiș deasupra capului. Informația vine în contextul recentului cutremur din Albania.

„Când auzim de cutremure din America de Sud sau Asia, ni se pare, probabil, că sunt îndepărtate şi nu au legătură cu noi. Iată că în Albania – care nu este atât de departe de noi – un cutremur de 6,3 grade – care este mai mic decât cel care a afectat ţara noastră în 1977 – a produs pagube greu de imaginat în acest moment. Este vital să nu uităm că România se regăseşte printre primele 10 ţări după suprafaţa construită expusă riscului seismic. Peste 90% din suprafaţa sa se regăseşte în zone de risc, iar Bucureştiul este unul dintre cele mai vulnerabile oraşe din lume”, a declarat Nicoleta Radu, director general PAID România, într-un comunicat de presă.

Sute de mii de români, deja afectați

În ultimii 100 de ani, în România s-au înregistrat 13 cutremure semnificative, care au dus la producerea a 2.630 de decese şi au afectat mai mult de 400.000 de persoane. Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depăşesc 1,8 miliarde de euro, peste 35.000 de locuitori rămânând fără locuinţe.

Conform datelor PAID România, din totalul de peste 9 milioane de locuinţe existente pe teritoriul ţării noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate – mai puţin de 19%. Celelalte 7,3 milioane de locuinţe nu sunt protejate de o poliţă de asigurare care să le permită remedierea pagubelor produse de cutremur.

„Statisticile sunt îngrijorătoare. Mai mult decât atât însă, nu trebuie să uităm că nu suntem ameninţaţi doar de cutremur. Deşi acesta este riscul care provoacă cea mai mare îngrijorare în rândul proprietarilor de locuinţe, inundaţiile şi alunecările de teren sunt fenomene cu frecvenţă mai mare, care generează pagube însemnate. Dincolo de aceste date sumbre, există însă şi un aspect pozitiv, de care nu ar trebui să uităm – România este una dintre puţinele ţări care beneficiază de un sistem de asigurare obligatorie a locuinţei şi, implicit, un mecanism funcţional de protecţie financiară a fondului nostru locativ”, spune Nicoleta Radu.

Datele pentru primele 9 luni ale anului în ceea ce priveşte daunele achitate în baza poliţelor PAD – Poliţa de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale arată că inundaţiile au produs cele mai mari pagube în zonele asigurate, respectiv 2.086.974 lei (de la 824.533 lei în perioada similară a anului trecut), urmate de alunecările de teren – 1.140.150 lei (de la 1.215.704 lei) şi cutremurele – 834.654 lei (de la 66.954 lei).

Revista Presei