Ministrul Muncii aruncă bomba! Ce se va întâmpla cu banii de pensii în plină criză de coronavirus

cupon-pensie

Ministrul Muncii aruncă bomba! Vineri seara, Violeta Alexandru a dat toate detalii despre pensiile și salariile românilor, în contextul în care ne aflăm în stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus.

Guvernul trebuie să-și asume responsabilitatea pentru zeci de mii de salariați care au intrat în șomaj tehnic. În situația asta, ce se va întâmpla oare cu pensiile?

Banii sunt în buget

Ministrul a declarat că în buget au fost prevăzuți banii de salarii și pensii și că vor fi făcute plățile pentru șomajul tehnic al angajaților ale celor peste 200.000 de angajați.

„În acest moment sunt putin peste 200.000 de contracte (suspendate – n.red.). Căutăm soluții în continuare pentru toate aceste situații limită în care se află angajații români, respectiv firmele lor. Angajatorii români sunt conștienți că după ce au investit în angajații lor, cea mai bună soluție este să nu întrerupă relația de colaborare cu acestia.

Să sperăm că ne revenim cât mai curând, viața economică merge înainte, tot ce înseamnă economie trebuie să meargă în continuare.(…) Există și contracte reziliate, dar în acest moment nu comportă o problemă majoră”, a declarat ministrul Muncii la Realitatea PLUS.

Se va face plata șomajului tehnic 

„Pe masa ANOFM este efectuarea plăților către toate aceste categorii, persoane în șomaj tehnic, persoane care își vor lua concediu în baza legii 19, cea privind zilele libere pentru părinții care au în îngrijire copii de 19 ani. (…) Președintele Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă și cu mine deja observăm schimbări în economie, în piața fortei de muncă.

În paralel cu plata șomajului tehnic, are ANOFM în atenție și elaborarea unui proiect care să sprijine reconversia profesională”, a precizat Violeta Alexandru.

Sunt bani de pensii și salarii

Deși situația nu este una foarte bună pentru economia țării, Violeta spune că sunt bani de pensii și salarii.

„O să reușim să acoperim. Știu că sunt prevăzuți bani în buget. Nu am în acest moment niciun element pe care să-l transmit public și care să sugereze că nu ar fi bani de pensii si salarii.

Pentru anumite cheltuieli pe care le facem în acest moment, pentru unele din ele cum este șomajul tehnic, colegul meu dl Boloș (Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene – n.red.) este implicat în discuții strânse cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a beneficia de resursele pe care Comisia le pune la dispoziție.

Suntem intreaga echipa guvernamentală responsabilă, fiecare pe domeniul lui, încercăm să mobilizăm toate resursele, inclusiv cele europene, ceea ce va fi un mare ajutor pentru bugetul public.”, a mai spus ministrul

Citește și:

Revista Presei