Ministrul Vela șochează România: dacă strănuți în metrou, te poți alege cu dosar penal! Sunați imediat la 112

Marcel Vela

România sub pandemie arată din ce în ce mai ciudat. Guvernul nu anunță măsuri clare și nimeni nu știe la ce să se aștepte după 15 mai. Legat de declarația pe propria răspundere, se pare că aceasta va continua să existe, sub o formă sau alta. Dar cel mai ciudat va fi modul în care oamenii vor trebuie să se comporte în noua realitate.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a făcut o declarație șocantă într-un interviu pe YouTube. Acesta a spus că o persoană care intră la metrou fără mască și strănută s-ar putea alege cu dosar penal. „Dacă nu are mască și strănută, poate avea dosar penal”, a transmis ministrul Internelor.

„La toate gurile de metrou o sa avem și oameni de ordine. Puteți suna instant la 112 (dacă vedeți pe cineva în metrou fără mască – n.red.). Dacă nu are mască și strănută poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință. Adică a și strănutat și n-a avut nici mască.

Noi nu intrăm în cazarmă, vom apăra cetățenii. Vom fi prezenți în stradă și vom avea și masuri coercitive pentru fiecare faptă. Am găsit formula parlamentară pentru a nu intra în conflict”, a spus Vela într-un interviu pe canalul de YouTube al lui George Buhnici, fostă vedetă Pro Tv.

Momentul în care Marcel Vela explică ce riști dacă strănuți fără mască la metrou, la minutul 34:40, scrie și Digi24.

De ce s-au luat măsuri de relaxare

Ministrul Internelor a explicat că s-a luat decizia relaxării măsurilor din 15 mai deoarece numărul cazurilor nu a explodat și pentru că sondajele de opinie arătau că a scăzut gradul de acceptare în rândul populației.

„Există o așteptare extrem de mare din partea populației. Totuși sunt două luni în care oamenii au rezistat, au fost eroi. Simt că eroismul fiecăruia a fost darul pe care l-a oferit întregii comunități. Este această așteptare.

Am făcut măsurători. Dacă în prima lună au acceptat măsurile, au stat acasă, peste 70% au acceptat aceste măsuri. Omul e o ființă socială, nu poți să îl ții în casă, mai ales că ce se întâmplă afară, mirosul de primăvară, soarele, natura, te seduc. Și atunci era foarte greu să mai tolereze, să mai stea într-o așteptare între patru pereți. Și, încet încet pe măsurători a scăzut gradul de acceptabilitate a condițiilor de a sta în interiorul unei locuințe”, a mai spus Marcel Vela.

Revista Presei