Moș Nicolae 2019. Ce e interzis să faci de Sfântul Nicolae? Vei avea mare ghinion

06 dec. 2019
Moș Nicolae 2019. Ce e interzis să faci de Sfântul Nicolae? Vei avea mare ghinion

Sfântul Nicolae este una dintre cele mai așteptate sărbători din această iarnă. Toți copiii au pregătit ghetuțele și îl așteaptă pe Moș Nicolae. Ziua de 6 decembrie este marcată cu cruce roșie în calendar, prilej de odihnă și pentru cei mai mari.

Sfântul Nicolae s-a născut în ținutul Lichiei, într-o familie foarte credincioasă. Ierarhul a avut un unchi episcop care i-a sfâtuit pe părinții săi să îl îndrepte către Biserică. Astfel, Nicolae a devenit preot.

După ce părinții săi au murit, acesta a împărțit averea familiei celor săraci. Se spune că din sfintele lui moaște a izvorât mir.

Tradiții și obiceiuri

De Sfântul Nicolae, românii pun în apă crenguțe d epomi fructiferi. Se spune că dacă vor înflori până de Anul Nou, anul următor va fi unul foarte bogat.

Pentru copii e o mare bucurie. În noaptea de 5 spre 6 vine Moș Nicolae. Cei mici își pregătesc ghetele pentru ca Moșul să le aducă daruri. Tradiția spune că cei care nu au fost cuminți vor primi câte o nuielușă.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Nicolae?

În această zi, tradiția spune că nu trebuie să fii zgârcit. Zgârcenia este considerată un păcat, iar oamenii zgÂrciți îl mânie pe Sfântul Nicolae, protectorul săracilor.

Tot astăzi, nu este bine să te cerţi cu nimeni. Persoanele care se vor lua la ceartă în această zi sfântă, vor avea un Crăciun nefericit în familie și mult ghinion.

Pentru că este zi cu cruce roșie, nu ai voie să speli haine și nici să faci alte munci asemănătoare.

Rugăciune către Sfântul Nicolae

O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta.

Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca, prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos.

Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.