Murim cu zile! Milioane de români sunt în pericol chiar acum

poluarebucuresti

În mod sigur ați auzit sau ați citit despre norul de poluare care a cuprins Capitala în ultima perioadă și mai ales în cursul zilei de ieri. Ei bine, pentru cei aproximativ 3 milioane de oameni care locuiesc în București, asta înseamnă boală. 

Medicul Adrian Streinu Cercel a explicat care sunt efectele poluării din București asupra organismului uman. Managerul Institutului „Matei Balş” a precizat că o particulă poluantă de 2,5 de microni este atât de mică încât nu poate fi oprită de mecanismul natural de apărare al plămânului, ea ajungând direct în alveolă, ceea ce poate duce mai târziu la afecțiuni respiratorii, inclusiv cancer la plămâni.

Medicul a ținut să precizeze că măștile chirurgicale nu ne ajută deloc în cazul acesta.

„E o particulă mică și ajunge până în alveolă, aia e problema ei. Orice particulă care este sub 5 micorni nu mai e oprită de tractul mucociliar, cel care protejează plămânul – și reușește să scoată afară la nivelul faringelui și de acolo îl înghițim sau scuipăm – și ajunge până în alveolă și de acolo nu mai mai iese. Dacă ajunge în alveolă, ajunge să devină o particulă iritantă.

Foarte multe dintre aceste particule pot să ducă în timp și la cancere pulmonare, nu mai spun că și generează bronhopneumopatia cronică obstructivă. Ele într-adevăr, sunt păcătoase”, spune medicul Streinu Cercel.

Dacă e aerul prost, stai acasă

„Azi-dimineață, plecam la serviciu, m-am urcat în mașină, iar în fața mea o altă mașină, scotea un fum negru pe țeava de eșapament de nu vă imaginați. Totuși, trebuie să avem și noi puțină grijă. Sunt lucruri care țin de noi pentru că poluare generăm și noi”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

„Ca să opriți astfel de particule, vă trebuie cam 7-10 straturi de tifon. Cam asta e grosimea. Acele măști cu filtru într-adevăr rețin aceste particule”.

„Dacă e aerul prost, stai acasă, adică nu faci jogging. Alergând, în alveolă intră și mai mult. Vă dați seama că în mod obișnuit respirăm 16 respirații pe minut, când alergăm ajungem aproape la 30. Deci ventilăm, câmp deschis. Dacă am desfășura suprafața pulmonară și am pune fiecare trebușoară cap la cap, e cam distanța de aici la Ploiești, vreo 60 de kilometri, ca să vă dați seama de ce suprafață de absorbție potențială avem”, a explicat Streinu Cercel, la Digi24.

Revista Presei