Noua boală care face ravagii în România! Se poate manifesta foarte agresiv, inclusiv la copii. Care sunt simptomele de debut

06 sept. 2020
Noua boală care face ravagii în România! Se poate manifesta foarte agresiv, inclusiv la copii. Care sunt simptomele de debut
Foto: National Cancer Institute on Unsplash

Studiile arată că până în anul 2025, unul din doi oameni vor suferi de această boală, care nu a fost foarte mult luată în serios până acum. Sunt șanse de 25% ca aceasta să fie transferată de părinte la copil, genetic. Este vorba despre alergii, care fac ravagii în România în ultimii ani și care pot da întregul organism peste cap.

Alimentele sunt cele care provoacă cele mai vizibile simptome prin apariția unor punctulețe pe piele. Acestea pot fi însoțite de agitație, oboseală și stare de rău în tot corpul. Alergiile provoacă și simptomatologie respiratorie, scurgeri apoase din nas, ochii roșii, umflați, strănut, dar și amețeli. Foarte mulți dintre cei care suferă de această afecțiune povestesc că „nu se satură de aer” sau că „nu le ajunge aerul în plămâni”. Mai ales când apare ambrozia, mulți acuză aceste simptomatologie.

Ce simptome apar la intoleranțele alimentare

Pe lângă alergii, există și intoleranțele alimentare, care sunt și mai periculoase. Acestea se pot manifesta din cauza unui aliment imediat, la două trei ore de la consum sau chiar în câteva zile. Pot să apară senzații de sufocare, dureri în piept, în dreptul sternului, stări de greață, balonare, diaree sau constipație și chiar vomă.

Cel mai dificil în cazul intoleranțelor este identificarea alimentului problemă sau a substanței care crează starea de disconfort în organism. Intoleranța la lactoză și gluten sunt printre cele mai cunoscute, dar sunt și zeci de alte tipuri mai puțini studiate și care pot provoca stări năucitoare.

Nu doar alimentele crează alergii și intoleranțe, ci și poluarea sau modificările de climă.

În primii ani de viață, găsim cel mai frecvent alergii alimentare. Adultul tânăr, chiar dacă n-a avut nicio alergie în copilărie, este un candidat ideal să dezvolte o alergie. Sunt să zicem, categorii de risc știute, unde se încearcă și măsuri de profilaxie, dar acesta este răspunsul care lipsește de fapt în întreaga lume. Pentru că dacă am avea măsuri eficiente de prevenire a bolilor alergice, nu am mai vorbi de această evoluție către frecvențe din ce în ce mai mari, a spus Camelia Berghea, medic primar alergologie și imunologie la Aleph News.

Cei des întâniți alergeni alimentari

lapte
ouă
alune
pește
cereale

Cei mai des întâlniți alergeni de mediu

polen
albine
părul animalelor de companie