Nu mai consuma această băutură! E plină de pesticide. Toți românii o beau înainte de masă. Specialiștii avertizează

de: Ana Toma
14 oct. 2020
Nu mai consuma această băutură! E plină de pesticide. Toți românii o beau înainte de masă. Specialiștii avertizează

În perioada toamnei, românii iubesc să consume această băutură. Are nenumărate beneficii pentru organism, e plină de vitamine, însă nu tot timpul este ceea ce pare. Specialiștii avertizează cu privire la nivelul de pesticie pe care le conține.

Mustul are un gust excelent. E sănătos și este una dintre cele mai îndrăgite băuturi ale românilor. Este bogat în vitamine, antioxidanți, fibre și unii îl mai numesc și o ”licoare tămăduitoare”.

Printre beneficiile mustlui se numără diminuarea durerilor de cap, întărirea sistemului cardiovascular, dar și scăderea nivelului de colesterol în mână, potrivit csid.ro.

De asemenea, mustul conține resveratrol si antioxidantii, care ar contribui cu succes la formarea tumorilor în organism. Mai mult, studiile arată că mustul ar putea preveni cancerul, în special cel de sân.

Mustul poate fi un adevărat pericol

Dincolo de toate beneficiile pe care le oferă, mustul poate fi și un adevărat pericol.

În cazul celor care vor să dea jos câteva kilograme, aceștia trebuie să știe că mustul conține multe calorii, fiind bogat în zahăr, motiv pentru care nutriționiștii nu recomandă sucurile de fructe.

”Prin stoarcere, strugurii acumulează peste 200 g de zaharuri pe litru. Un pahar de 250 ml de must conţine în jur de 300 de calorii, diferind puţin în funcţie de soiul de struguri folosiţi. Trei pahare de must echivalează, ca aport energetic, cu 1,5 kg de cartofi sau cu 4 pizza quatro formaggi”, susține nutriționistul Marilena Oprişanu.

De asemenea, un alt pericol pentru organismul tău în reprezintă pesticidele. Uneori, strugurii nu sunt spălaţi bine înainte să ajungă în must, existând riscul ca persoanele care îl consumă să se confrunte cu disconfort abdominal sau reflux gastroesofagian, potrivit click.ro.

Persoanele care trebuie să evite mustul 

Există și persoane care nu ar trebui să consume niciodată must. Diabeticii sunt primii pe listă. Persoanele cu diabet ar trebui să evite mustul, dat fiind că are un indice glicemic destul de ridicat.

”E ca şi cum ai pomba glucoză cu fiecare înghiţitură”, susține nutriţionistul Corina Zugravu.

Persoanele care se confruntă cu aciditate grastrică sau care au alergii la aditivi alimentari/îngrăşăminte/pesticide ar trebui și ele să consulte medicul înainte de a consuma must.