Nu mai consuma acest tip de lapte din comerț! Este incredibil ce poate conține. Cum poți verifica simplu calitatea laptelui

30 sept. 2020
Nu mai consuma acest tip de lapte din comerț! Este incredibil ce poate conține. Cum poți verifica simplu calitatea laptelui
Photo by Robert Hrovat on Unsplash

Laptele din comerț nu este întotdeauna de cea mai bună calitate. În fapt, asupra lui se intervine adesea prin diverse procese, menite să crească profitul patronilor. 

Care sunt cele mai uzuale metode prin care se intervine asupra laptelui?

Asupra laptelui din comerț se poate interveni în mai multe moduri, toate acestea însă scăzându-i calitatea. Cele mai des întâlnite metode sunt:

  • lungire – adăugare de apă;
  • scoaterea grăsimii;
  • mascare – adăugare de diverși conservanți;
  • amestescare – se amestecă lapte provenit de la mai multe animale.

Cum verifici calitatea laptelui?

Laptele lungit: „Cand i se adauga apa, laptele este apos, are gust neplacut, nu miroase a lapte si are o nuanta albastruie;

Metoda încălzirii: Tine laptele intr-o camera bine luminata, fara mirosuri, la o temperatura de maximum 20 grade Celsius. Incalzeste laptele. Trebuie sa ramana lichid, sa aiba o culoare galbuie si un gust placut. In aceasta situatie, laptele nu e falsificat;

Lapte cu grasimi inlocuite: Producatorii pot folosi pentru inlocuirea grasimii naturale: untura de porc, seu topit de bovine, uleiuri vegetale. In aceste cazuri, laptele e galben inchis, iar la suprafata se depune un strat de culoare maro inchis,” notează aflacum.ro.

De ce are laptele un gust ciudat?

Uneori, laptele poate avea un gust ciudat, iar în funcție de acesta ne putem da seama care este motivul din spatele diferențelor de gust.

Amar: Poate însemna hrănirea animalelor cu plante amare precum pelinul, frunzele de castan, absint sau lupin.

Amarui/astringent: „Se intampla cand recipientele de depozitare a laptelui sunt descoperite, expuse la raze UV (se descompun proteine si se formeaza unele peptone care dau acest gust)

Gust sarat: În acest caz, glanda mamara a animalului este afectata astfel incat creste cantitatea de cloruri eliminate in lapte,” adauga aflacum.ro.