Nu mai consuma aceste alimente! Pot provoca probleme grave la stomac. Toți le consumăm aproape zilnic

de:
06 dec. 2020
Nu mai consuma aceste alimente! Pot provoca probleme grave la stomac. Toți le consumăm aproape zilnic

Probabil ai mai auzit până acum că multe dintre cele mai delicioase alimente nu sunt atât de benefice pentru organismul nostru. Acesta este și cazul acestor alimente pe care le consumăm aproape zilnic. Pot face adevărate ravagii la nivelul stomacului.

Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu arsuri la stomac, însă puțini știu care este cauza reală a acestui lucru.

Alimentele bogate în grăsimi au un rol major în arsuri. Aici nu se încadrează doar prudusele de tip fast food ci și alimentele sănătoase precum avocado sau nucile.

Ceapa este și ea vinovată de apariția arsurilor gastrice. Chiar dacă este un aliment sănătos și indicat în această perioadă, atunci când este consumată în formă crudă, ceapa este un declanșator frecvent pentru arsurile la stomac, deoarece relaxează sfincterul esofagian și provoacă reflux acid.

Consumată în cantități mari, sarea crește și ea refluxul gastroesofagian, un factor de risc pentru arsurile la stomac. Specialiștii susțin că un adult ar trebui să nu consume mai mult de 5 g de sare zilnic, însă majoritatea oamenilor consumă mult mai multă, având în vedere că unele alimente au sare în mod natural, iar cantitățile adăugate în mâncare cresc foarte mult aportul.

Alimentele picante, un adevărat pericol pentru organism

Chiar dacă sunt delicioase și într-o oarecare măsură sănătoase alimentele picante pot provoca și ele arsuri gastrice. Acest lucru este valabil în cazul alimentelor care conțin ardei iute. Acest lucru se întâmplă din cauza comupusui pe care în dețin, numit capsaicină, care poate încetini rata digestiei, scrie csid.ro.

Cu alte cuvinte, consumând alimente picante, mâncarea va sta mai mult în stomac, situație care reprezintă un factor de risc pentru apariția arsurilor gastrice. În plus, alimentele picante pot irita un esofag deja inflamat, iar acest lucru poate agrava arsurile.

Și citricele provoacă arsuri gastrice. Potrivit unui studiu realizat pe 382 de persoane cu arsuri la stomac, 67% dintre participanți au suferit arsuri la stomac după ce au consumat suc de portocale. În acealși timp, constatările au sugerat că acea cantitate de acid din sucurile de citrice ar fi putut fi responsabilă de provocarea arsurilor. Același efect îl au și sifonul și sucurile acidulate din comerț.

Cafeaua rămâne momentan un mister, însă părerile sunt împărțite. Unele studii au arătat că această băutură relaxează sfincterul esofagian și crește riscul de reflux acid și arsuri la stomac.

De cealaltă parte însă, alte studii au analizat efectele cofeinei singure și au descoperit că aceasta nu poate declanșa simptome de reflux.