Nu mai consumati acest tip de iaurturi de pe piață! Conțin urme de gândaci! Mulți români le cumpară zilnic

10 sept. 2020
Nu mai consumati acest tip de iaurturi de pe piață! Conțin urme de gândaci! Mulți români le cumpară zilnic

Iaurturile din comerț nu au cea mai bună reputație, dar ultimele dezvăluiri vor cutremura cu adevărat industria.

Multe branduri au renunțat la folosirea coloranților artificiali, din cauza campaniilor de informare din ce în ce mai dese care se fac în rândul consumatorilor. În locul lor însă, au început să folsoească coloranți naturali care provin din… gândaci.

Gheorghe Mencinocopshi, specialist în nutriție citat de topremediitaturiste.ro, susține că iaurtul Casa Bună conține colorantul natural E120 – Coșenilă, un colorant roșu aprins natural care provine din gândaci din familia Dactylopius coccus, care trăiesc în Mexic, Peru, pe anumite specii de cactuşi.

Și, pentru că acest tip de gândac a început să fie râvnit din ce în ce mai mult de către industria alimentară, în Mexic sau Australia au apărut inclusiv ferme de gândaci coșenilă.

Colorantul se poate extrage numai din gândacul femelă și este obținut prin zdrobirea femelei sau din ouăle (gogoşi de coşenilă) acesteia.

„Odată ajunse la maturitate, ceea ce înseamnă aproximativ 90 de zile, femelele sunt recoltate şi ucise prin ȋnnecare în apă. După aceasta, ele sunt puse la uscare artificială sau solară, iar când ajung la aproximativ 30% din greutate, gândacii femelă pot fi prelucraţi pentru obţinerea colorantului prin strivire sau stoarcere. Astfel, în funcţie de cantitate şi alţi aditivi, colorantul poate împrumuta nuanţa violet, roşu aprins sau orange.

Alte produse alimentare care conţin acelaşi colorant sunt sucurile Prigat, produsele de carne Meda, mezelurile, salamurile, cârnaţii, vopselele de ouă, laptele Fulga (fructe), produsele de patiserie, deserturile, gemurile, gelatina, topping-urile şi anumite varietăţi de brânză,” notează topremediinaturiste.

Efectele adverse ale colorantului E120

„Potrivit dr. Mencinicopschi, efectele nocive ale colorantului au ajuns să fie cunoscută încă din 1998, , în urma unor plângeri ale pasagerilor care consumau produse alimentare ‘’îmbogăţite’’ cu acest colorant, servite în timpul călătoriilor cu avionul.

Se pare că acidul carminic pe care colorantul îl conţine determină reacţii alergice în rândul anumitor persoane. Mai mult decât atât, pe lângă reacţiile adverse sau alergii în general, acelaşi colorant obţinut din gândaci sau ouăle acestora, s-a dovedit răspunzător de apariţia astmului în cazul clienţilor care l-au consumat.

Totodată, colorantul nu este indicat copiilor sau persoanelor cu hipertensiune, ca de altfel, vegetarienilor sau celor cărora religia le interzice (musulmani sau evrei),” adaugă topremediinaturiste.ro.