Nu mai cumpăra acest bulion de la magazin! Ar trebui retras de pe piață. Din ce este făcut

Pantry-Power-Pasta-Sauce-LEAD-07

Nu mai cumpărați bulion de la magazin! Specialiștii susțin că 78% din el ar trebui retras de pe piață. Experții Asociației Pro Consumatori (APC) au analizat mai multe mărci de pastă de tomate.

APC susține că producătorii nu respectă Ordinul nr. 362/2002 emis de Ministerul Agriculturii, care spune că “bulionul şi pasta de tomate sunt produse obţinute prin zdrobirea şi strecurarea tomatelor, la care se poate adăuga sare sau zahăr, urmate de concentrarea prin fierbere a sucului obţinut, până la consistenţa de bulion sau pastă”.

Cum se face bulionul din comerț

Acesta este realizat din concentrat de tomate, de provenienţa necunoscută, diluat cu apă până la obţinerea tipului de bulion sau pastă de tomate dorită a fi comercializată.

Potrivit APC, 52% din tomatele în conservă (roşii tăiate cuburi, roşii tocate, tomate decojite, roşii pasate, pulpă de roşii), altele decât bulionul şi pasta de tomate, conţin acid citric!

Care este cel mai bun de pe piață?

Top 2 mărci de pastă de tomate realizate numai din tomate, fără acid citric sau sare iodată:

Angelis (Republica Moldova), pasta de tomate tip 25%, conţine tomate;

Gaston (Italia), pasta de tomate tip 24-26%, conţine tomate 99% şi sare 1%.

Top 3 mărci de roşii pasate/piure de roşii fără acid citric sau sare iodată:

Panzani (Spania), conţine 100% piure de roşii proaspete, redus la 7%;

Giana (Italia), conţine roşii 99,75%, sare 0,25;

Kaufland (Polonia), conţine roşii 99,5%, sare 0,5%.

Top 3 mărci de roşii decojite fără acid citric sau sare iodată:

Winny (Cora, fabricat in Italia), conţine roşii decojite, suc de roşii 40%;

SunFood (Italia), conţine roşii cuburi decojite, suc de roşii 40% şi sare 0,2%;

Ferma veche (România), conţine roşii întregi decojite, suc de roşii 50% şi sare 2%.

Revista Presei